A kamara gazdaságkutató intézete 2135 hazai vállalkozás vezetőjének októberi válasza alapján a cégek pénzügyi helyzetét elemezte.

2021 októbere és 2022 áprilisa közötti időszakban főként a 10 fő alatti kisvállalkozások, valamint a legalább 250 főt foglalkoztató vállalatok számoltak be legnagyobb arányban a nyereségesség elmaradásáról, csökkenéséről

- ismertették a közleményben.

A vállalatvezetők harmada úgy látja, hogy cége nem lesz nyereséges a következő fél évben,

további 26 százalékuk pedig a nyereség mértékének csökkenésére számít. A válaszadók 20 százaléka vélekedett úgy, hogy cége nyereségessége nem fog változni, 22 százalékuk pedig a nyereségesség növekedését prognosztizálta a következő fél évre - részletezték az eredményeket.

A legtöbb vállalkozásnak a 2022 októberét megelőző hónapokban az energiahordozók kifizetése jelentette a legnagyobb pénzügyi problémát, ami főleg a kisebb vállalatokat érintette - emelték ki az elemzésben.

A cégek több mint hetedének a működést is veszélyezteti a rezsi kigazdálkodása,

és további 35 százalék jelezte vissza azt, hogy kisebb nehézségeket okozott, igaz, a vállalat életben maradásának kockára kerülése nélkül. A rezsi mellett azonban a cégek 8 százaléka számára az adók és a járulékok befizetése is súlyos tehernek számított, míg a 34 százaléknak csak kisebb problémát okozott.

A vállalatok öt százaléka pedig a megrendelt alapanyagok és nyersanyagok kifizetésére is panaszkodott, míg 32 százalék még gördülékenyebben tudta venni ezt az akadályt is - zárták a közleményüket.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com