A jelenlegi nehéz idők megkövetelik tőlünk a politikai akaratot arra vonatkozóan, hogy eredményeket érjünk el a bilaterális együttműködés elmélyítésében minden területen

– mondta a fehérorosz elnök orosz hivatali partnerének.

A legfontosabb kérdés a védelmi és biztonsági együttműködés további elmélyítése országaink között

- tette hozzá.

Kijevben attól tartanak, Putyin megpróbálja rávenni közeli szövetségesét a háborúba való belépésre Oroszország oldalán.

Fehéroroszországban hosszú ideje állomásoznak orosz csapatok, melyek közös hadgyakorlaton vesznek részt a belarusz erőkkel. Mi több, közös belarusz-orosz hadtest felállítására is sor került az ősz folyamán. Fehéroroszország belépésével

új frontot nyithatnának északi irányból,

Kijev vagy a nyugat-ukrajnai területek ellen támadva. Oroszország elnöke igen aktív az utóbbi időben: múlt pénteken a hadműveleti parancsnokságot kereste fel, ahol katonai parancsnokokkal egyeztetett.

Vlagyimir Putyin 2019 óta nem járt Fehéroroszorszgban. Alekszander Lukasenko a korábbiakban elvetette annak lehetőségét, hogy országa is bekapcsolódjon az Ukrajna területén február 24-e óta zajló „különleges katonai műveletbe”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője orosz hírügynökségek munkatársai előtt

Oroszország első számú szövetségeseként hivatkozott Fehéroroszországra.

Ugyanakkor ostoba és alaptalan koholmánynak nevezte a feltételezéseket, melyek szerint Putyin nyomást akar gyakorolni a fehérorosz elnökre a „különleges katonai művelethez” való csatlakozás érdekében - írja az Al Jazeera.

Fotó: Atlantic Council