Szokás „csalódott csapatok csatájának” titulálni a harmadik helyezésért vívott mérkőzést, amit az elődöntők vesztesei az „aranyláz” elmúltával általában inkább nyűgnek vesznek, és amolyan lesz, ami lesz, csak tudjuk le alapon lépnek pályára. Ám

ma mindkét válogatottnak megvolt az oka, hogy minden erővel győzelemre törjön, mindkettő számára szépen csillogott ugyanis a bronzérem.

És nem csak azért, mert előzetesen kevesen várták, hogy a közelébe kerülnek.

Az előző vébé ezüstérmese, Horvátország harmadik világbajnoki medálja bezsebelésére készült; az elődök 1998-ban már befutottak a harmadik helyre.

A marokkóiak viszont egész Afrika első érmére pályáztak – előttük még csak a legjobb négy között sem járt a kontinens képviselője.

Három és fél hetes út végén ismét találkoztak

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt,

a két válogatott egymás ellen kezdte a katari világbajnokságot, egy bűngyenge gól nélküli döntetlennel. A csoportkör végén aztán kéz a kézben léptek tovább az F jelű négyesből.

Horvátország 4-1-re kiütötte Kanadát, majd 0-0-ra végzett Belgiummal. A horvátok az egyenes kieséses szakaszban Japánt (1-1) és a négyszeres világbajnok Brazíliát (0-0, hosszabbítás után 1-1) is tizenegyespárbajban múlták felül, mígnem az elődöntőben Argentína 3-0-ra legyőzte őket.

Marokkó a belgák elleni 2-0-ás és a kanadaiak elleni 2-1-es sikerrel biztosította be a csoportgyőzelmét. Az észak-afrikaiak a folytatásban az Ibériai-félsziget sztárcsapatait búcsúztatták: Spanyolországot 0-0 után tizenegyesekkel, míg Portugáliát 1-0-ás győzelemmel. A legjobb négy között azonban Franciaország már soknak bizonyult számukra, a világbajnoki címvédő 2-0-ra verte őket.

Korántsem úgy folytatódott a horvát-marokkói párharc, ahol három és fél hete abbahagyta a két válogatott – szerencsére. Rögtön a mérkőzés elején megszülethetett volna a találkozó első találata – az észak-afrikaiak kapusa, Bono szerzett kis híján öngólt, amikor megpróbált a saját kapuja előtt felszabadítani...

Háromgólos helyosztót nyertek meg a horvátok

Ám ami késik, nem múlik:

A 7. percben megszerezte a vezetést Horvátország: Majer emelt a védők mögé egy szabadrúgást, Perisic középre fejelte, Gvardiol pedig előrevetődve, 10 méterről csukafejessel a jobb felső sarokba küldte a labdát (1-0).

A horvátok nemsokáig örülhettek, merthogy

egy szabadrúgást követően Majer nagyon rosszul fejelte fel a levegőbe, lényegében gólpasszt adott Darinak, aki a 9. percben közelről a kapuba bólintott (1-1).

A félidő közepén a marokkói kapu előtt volt némi fennforgás, amikor előbb Modric 16 méteres lövését hárította Bono, majd kivetődve a kipattanóra érkező csatár elől is elütötte a labdát. Néhány perccel később már Marokkó veszélyeztetett, Hakimi lépett meg védőitől, jobb oldalról, az alapvonaltól középre lőtte a labdát, de en-Nesziri lemaradt róla az ötösön belül. 

Mégis Horvátország vonulhatott előnyben a szünetre: 

a 42. percben Orsic a 16-os bal oldaláról átívelte a kissé kint álló kapus felett a labdát, ami a bal kapufáról pattant a hálóba (2-1).

Rögtön a második játékrész elején kis híján duplázott a második horvát gól szerzője, de lövése megpattant egy védőn, így csak az oldalhálót találta el. A félidő derekán a csereként beállt Vlasic tüzelt kapura, és nem sokat tévedett.

A 80. perchez közeledve mindkét válogatott büntetőt reklamál: előbb Amrabat borította fel Gvardiolt a tizenhatoson belül, majd Hakimin taszítottak nagyot. A játékvezető szerint azonban egyik esetben sem történt semmi. En-Nesziri hat méterről leadott lövését Livakovic védte bravúrral, majd Kovacic döntette volna el végleg a meccset, de a közeli próbálkozása elment a kapu előtt. A hat perces ráadás legvégén En-Nesziri közeli fejese után kicsivel a léc felett szállt el a labda, így az eredmény már nem változott:

Horvátország nyerte a világbajnoki bronzérmet.

BRONZMÉRKŐZÉS

Horvátország–Marokkó 2–1 (2–1)
al-Rajján, Kalifa Nemzetközi Stadion, 44 137 néző. Vezette: al-Dzsasszim (katari)
Horvátország: Livakovic – Stanisic, Sutalo, Gvardiol, Perisic – Modric, Kovacic – Kramaric (Vlasic, 61.), Majer (Pasalic, 66.), Orsic (Jakic, 95.) – Livaja (Petkovic, 66.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Marokkó: Bono – Hakimi, Dari (Benun, 64.), el-Jamik (Amallah, 67.), Attijat – el-Kannusz (Unahi, 56.), Amrabat, Szabiri (Ser, a szünetben) – Zijes, en-Nesziri, Bufal (Zaruri, 64.). Szövetségi kapitány: Valid Ragragi
Gólszerző: Gvardiol (7.), Orsic (42.), ill. Dari (9.)

Fotó: A horvát Josko Gvardiol (jobbra) a gólját ünnepli csapattársa, Andrej Kramaric mellett a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik helyéért játszott Marokkó-Horvátország mérkőzésen az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. december 17-én. MTI/AP/Andre Penner