2024.02.25., vasárnap - Géza
Budapest: 9o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Nem vettél meg még minden ajándékot? Irány a WAMP!

Lukácsi Katalin | 2022. december 16. - 08:00
Nem vettél meg még minden ajándékot? Irány a WAMP!
A Vasárnapi Művész Piac, azaz a WAMP idén utoljára december 18-án várja a minőségi termékek iránt érdeklődőket, ahol hazai alkotók és termelők kínálják legbecsesebb portékáikat.

Még javában november volt, amikor a Frisshirek.hu-n már a karácsonyi ajándékvásárlásról írtunk. Egy közvélemény-kutatásnak köszönhetően képet kaptunk arról, mennyit is tervez költeni a magyar polgár az idei inflációs, megélhetési válsággal sújtott karácsonyra.

A magyarok alig több mint a fele vásárol ajándékot karácsonyra.

Azaz NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. felmérése szerint 58 százalék, amely szám 2019-ben még 78 százalék volt. Kérdéses, hogy ez a bezuhanás csak a válságnak vagy szemléletformálásnak is köszönhető, mindenesetre a változás szembeötlő. Előtérbe kerül a tudatosság a karácsonyi vásárlás terén is.

Az idei utolsó WAMP-ra azonban nemcsak azoknak érdemes kilátogatni, akik karácsonyi ajándékokban gondolkodnak.

És hogy mi a WAMP? A közösség a honlapján kissé önironikusan válaszolja meg ezt a kérdést, utalva arra, hogy bizony, számtalanszor már megkapták, mit is jelent ez a név.

Röviden, Vasárnapi Művész Piac. Bővebben, egy dizájn vásár, ahol magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kisszériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság

- írták magukról, de hozzátették még azt is, hogy ezek mellett egy közösségi hely is a vásár, amely még a rohanós karácsonyi előkészületek közepette is alkalmat nyújt a megállásra, a különleges termékekről folytatott eszmecserékre, és a kiállítók/alkotók egymással is tapasztalatot cserélhetnek.

Jeges szél fújt éppen a Petőfi-hídon, amikor a szokásos reggeli futásom közepette megpillantottam a Bálnát, és eszembe jutott, hogy az adventi decemberi vasárnapokon várja látogatóit a dizájnvásár. Kicsit elgondolkodtam, vajon futva és kiizzadtan bemehetek-e, de nem töprengtem sokáig, már csak a fagyos idő is beűzött.

A Duna-parti Bálna emeletén egy igazi vásári forgatag várt, és meglepetésemre néhol lépni alig lehetett a sok érdeklődőtől.

Igazán jó hír az, hogy a válság kellős közepén is van kereslet a drágább, de minőségi és hazai kézműves termékek iránt. Ezek megvásárlásával missziót is teljesítünk. Nem csak a saját környezetünket és kedvünket dobjuk fel azzal, hogy vásárlunk egy értékes holmit, hanem hazai munkahelyeket is támogatunk vele, sőt, és legalább ennyire fontos, hogy

befektetünk a kis- és középvállalkozásokban testet öltő egyéni álmokba.

Különleges, egyéni tervezésű ruhák, táskák, ékszerek, amelyeket sehol másutt nem kapnánk meg, füzetek, könyvek, játékok, amik nem szalagsoron születtek. Maradandó és egyedi ajándékok lehetnek szeretteinknek, de saját magunknak is.

Külön pozitívum az is, hogy akivel szóba elegyedtem, minden eladó kifogástalanul készséges és barátságos volt. Büszkén és örömmel árulták saját alkotásaikat. Jól esett az is, hogy kimelegedett, futásból betorpant külsőm ellenére sem kaptam megrovó pillantást, inkább elismerést. Futószettem ellenére majdnem rábeszéltek, hogy igenis nyugodtan próbáljak fel egy szoknyát - azért udvariasan ellenálltam.

A WAMP hangulata tényleg más, mint egy általános kézműves vásár. Talán tényleg a dizájnpiac krémje vesz rajta részt.

Az olvasók pedig talán nem lepődnek meg, hogy nem tértem haza üres kézzel.

Még van idén egy alkalom. Ha csak ki akarják próbálni idén a WAMP-ot, kiállításként is működik, de aki karácsonyi ajándékokat keres december 18-án 10-18-ig a Bálnába érdemes ellátogatnia.

A fotót a szerző készítette.