A katari labdarúgó-világbajnokság második elődöntőjében

a torna egyik legerősebb támadópotenciállal rendelkező együttese, a francia válogatott az eddig a leghatékonyabb védekezést bemutató meglepetéscsapattal, Marokkóval találkozott szerdán.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a regnáló világbajnok Franciaország az Ausztrália elleni 4-1-es sikerrel indította szereplését Katarban. A következő, dánok elleni 2-1-es győzelem máris továbbjutást ért, így zárásként az is belefért, hogy tartalékos felállással 1-0-ra kikapjanak Tunéziától. A folytatásban aztán ismét ráléptek gázpedálra a franciák: magabiztos 3-1-es győzelemmel vették a lengyelek elleni nyolcaddöntőt, majd a negyeddöntőben küzdelmes mérkőzésen 2-1-re győzték le az angolokat.

Franciaország előtt így megnyílt a címvédés esélye.

A világbajnokság meglepetéscsapata, Marokkó a csoportkörben a másik ágon utóbb ugyancsak elődöntőbe jutott Horvátországgal 0-0-t játszott, majd Belgiumot 2-0-ra, Kanadát pedig 2-1-re verte. Ez az egyetlen kapott találata Marokkónak, ami viszont öngólból született. Az észak-afrikaiak az egyenes kieséses szakaszban aztán Spanyolországot 0-0 után a 3-0-ra megnyert tizenegyespárbajban – a kapus Yassine Bounou két tizenegyest védett, a harmadiknál a kapufa segítette ki –, Portugáliát pedig 1-0-ás győzelemmel búcsúztatta.

Marokkó ezzel a világbajnokságok történetében első afrikai csapatként jutott be az elődöntőbe, ráadásul úgy, hogy eddig az ellenfelek képtelen voltak bevenni a kapuját.

Az egyetlen kapott találatát ugyanis egy öngól jelentette...

Megerősítették a védelmet

Mintegy tízezer rendőrt és csendőrt vezényeltek Franciaországban az utcákra és közterekre szerda este a katari labdarúgó-világbajnokság elődöntője utáni ünnepléseket követő esetleges rendbontások elkerülésére – jelentette be kedd este Gérald Darmanin belügyminiszter a nemzetgyűlésben az MTI beszámolója szerint.

Jóllehet Franciaországban ezen a világbajnokságon nincsenek szurkolói zónák, szombaton a Marokkó-Portugália és a Franciaország-Anglia mérkőzések után a rendőrség becslései szerint mintegy 20 ezren ünnepeltek a Champs-Élysées-n. Az ünneplés kezdetben békésen indult, de hajnalban szórványos összetűzések voltak rendőrökkel, több kirakatot betörtek és felgyújtottak három robogót.

A Párizsban őrizetbe vett mintegy száz szurkoló háromnegyede francia volt

–mondta Gérald Darmanin.

Országosan 170 randalírozót állítottak elő.

Marokkóban mintegy 54 ezer francia állampolgár él, míg Franciaországban több mint egymillió marokkói állampolgárt tartanak számon, egy jelentős részük a házassága révén kettős állampolgár.

Marokkó 1956-ig volt francia protektorátus, a két ország között azóta is nagyon erősek a kulturális és gazdasági kapcsolatok, amelyek felerősíthették a szerda esti mérkőzés érzelmi jellegét.

A marokkói szurkolók Belgium legyőzését követően zavargást keltettek Brüsszelben, majd a többi mérkőzés után is hasonló jelenetek játszódtak le több európai nagyvárosban. Hollandiában emiatt Amszterdam, Hága, Rotterdam és Utrecht is jó előre bejelentette, hogy nem közvetítik nyilvánosan a Franciaország-Marokkó  elődöntőt.

Lehűtötték a kedélyeket a franciák

Noha a tervezett harmincból csak hét repülőgép kelt útra szerdán Marokkóból Katarban – és így számos szurkoló lemaradt a mérkőzésről – a beszámolók szerint nagyjából negyvenezer észak-afrikai drukker buzdította az övéit a helyszínen. 

A franciák azonban hamar lehűtötték a kedélyeket:

az 5. percben Giroud lövésébe és ismétlésébe még belevetődött egy marokkói, de a felpattanó labdát Theo Hernández akrobatikus mozdulattal lőtte a hálóba (1-0).

Alig több mint tíz perc elteltével Giroud maga is gólt szerezhetett volna, miután a védő Saiss fölött átpattant a labda, a francia csatár a tizenhatoson belülig nyargalt a játékszerrel, de lövése a kapufán csattant.

Marokkó egy-két kósza lövési kísérleten kívül egyebet sokáig nem tudott felmutatni, de az első féidő legvégén a frászt hozta a franciákra: az első marokkói szögletet követően Al-Jamiq ollózott, de csak a kapufát találta el.

A második játékrész elején a franciák némileg visszább vettek a játékból, Marokkó elkezdett helyzeteket kialakítani – Attiat-Allah előtt adódott a legnagyobb lehetőség –, de a világbajnok nem sokáig hagyta, hogy hiú reményekbe ringassák magukat az észak-afrikaiak.

Kylian Mbappé cselezgetett az ellenfél tizenhatosán belül, a lövése azonban elakadt a védőkben. Ám a labda éppen így perdült a 43 másodperccel korábban becserélt Kolo Muani elé, aki a 80. percben az üres kapuba lőtt (2-0).

A mérkőzés legvégén kis híján szépített ugyan Marokkó, de a francia védelem a  gólvonalról tisztázni tudott, így az eredmény már nem változott.

Marokkó szombaton Horvátországgal a bronzéremért játszik, Franciaország pedig vasárnap Argentínával csap össze a világbajnoki trófeáért. Mindkét mérkőzés magyar idő szerint délután négy órakor kezdődik.

ELŐDÖNTŐ

Franciaország–Marokkó 2–0 (1–0)
al-Hor, al-Bajt Stadion, 68 895 néző. Vezette: Arturo Ramos (mexikói)
Franciaország: Lloris – Koundé, Varane, Konaté, T. Hernández – Tchouaméni, Fofana – Dembélé (Kolo Muani, 79.), Griezmann, Mbappé – Giroud (M. Thuram, 65.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Marokkó: Bono – Hakimi, el-Jamik, Dari, Szaissz (Amallah, 21., Ez Abde, 78.), Mazraui (Attiah-Allah, a szünetben) – Zijes, Unahi, S. Amrabat, Bufal (Abuhlal, 67.) – en-Nesziri (Hamdallah, 66.). Szövetségi kapitány: Valid Regragi
Gólszerző: T. Hernández (5.), Kolo Muani (79.)

Fotó: A francia Randal Kolo Muani (középen) gólt szerez a katari labdarúgó-világbajnokság Franciaország-Marokkó elődöntő mérkőzésén az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. december 14-én. MTI/EPA/Tolga Bozoglu