A döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 6,4 nőtt,

míg a csekély súlyú bányászaté 3,3 százalékkal emelkedett, az energiaipar kibocsátása viszont 3,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz mérve - kezdte részletezését a KSH adatainak az MTI szemléje. A feldolgozóipari termelés 25 százalékát kitevő járműgyártás 32,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit,

amely így még enyhén, de az előző hónaphoz képest is nagyobb aránnyal nőtt.

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása hasonlóképpen megtartotta lendületét, a szeptemberihez hasonló 20,1 százalékos növekedést könyvelt el az előző év azonos hónapjához képest.

Tavaly február óta azonban először csökkent az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása.

Mind a hazai, mind a külpiaci eladások csökkenése következtében 1,1 százalékkal maradt el a tavaly októberitől. A villamos berendezés gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 57 százalékkal emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártás kimagasló mértékben, 128, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 60 százalékkal bővült.

A kisebb súlyú gyógyszergyártásban is folytatódott a bővülés, a tavalyi évhez képest 12,5 százalékkal.

Jelentősen csökkent azonban - az előző hónapot követve - a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása 27,6 százalékkal. Ezen belül legnagyobb mértékben 31,0 százalékkal a vegyi anyagok és termékek gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, nagyrészt a műanyagalapanyag- és a műtrágya-, nitrogénvegyület-gyártás számottevő visszaesése miatt - ismertette a KSH.

Az ipari export is bővült egy év alatt 13,9 százalékkal,

ezen belül a feldolgozóipar kivitele 17 nőtt, amelyet leginkább a járműexport 37,1 százalékos növekménye pörgetett fel, de hajtotta az exportot a számítástechnikai és elektronikai termékek, a gyógyszerek kivitele is. Ezzel szemben az élelmiszerexport 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A belföldi értékesítés azonban 3,3 százalékkal visszaesett,

a feldolgozóiparé 9,1 százalékkal tavalyhoz képest. Miközben a járműipar 18,7, a gépipar 30,4, a villamosberendezések gyártása 52,7 százalékkal tudta növelni belföldi eladásait, addig a kőolajfeldolgozás és kokszgyártás belföldi értékesítése 24,9, a vegyiparé 38,8, a gumiiparé 11,6, a textiliparé 18,1 százalékkal visszaesett és az élelmiszeripar belföldi kereslete is 2,6 százalékkal elmaradt a tavaly októberitől.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 18,9 százalékkal nagyobb volt a tavaly októberinél. Az év első tíz hónapjában az ipari termelés 6,6 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 60 százalékát adó külpiaci eladások volumene 8,5, a 40 százalékot képviselő belföldi értékesítésé 6,4 százalékkal emelkedett - zárta összegzését a KSH adatainak az MTI.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com