Két éve derült ki, hogy egy cég kavicsbányát tervez nyitni a Dunakanyarban. Az ott élőknek már volt lehetősége megtapasztalni a kavicskitermeléssel járó zajt, ezért határozottan elutasítják a bánya nyitását. Az előző testület a bányában érdekelt céggel szerződést kötött, amit nem lehetetlen felbontani, mindenesetre a szerződés megléte lényegesen megnehezíti a pilismarótiak helyzetét. Az akkori felháborodás hatására mind a polgármester, mind a testület lemondott, az időközi választást idén májusban tartották-írta az atlatszo.hu

Korábban a Frisshirek.hu is beszámolt róla, hogy a civilek még kampányvideót is készítettek, melyben Jordán Adél színésznőt is megszólaltatták, petíciójukat pedig már több ezren aláírták.

Sokan úgy vélik, hogy az újonnan megválasztott polgármester, aki bányaellenesnek tűnt számukra, hátba szúrta őket mikor további tárgyalásokat folytatott a beruházó GM-Pro Kft.-vel.

December 3-án Hunyadi Balázs, Pilismarót polgármestere közmeghallgatást tartott a lakosságnak. Közel százan gyűltek össze a sportcsarnokban, hogy részt vegyenek rajta. A 122 hektárosra tervezett bánya nem csak a pilismarótiak életét befolyásolná, hanem a szemközti oldalon lévő, és egyre inkább a turizmusra fókuszáló Zebegényre is hatással lenne. A Duna melletti kotrás hangjait ugyanis tökéletesen viszi a víz, az idősebb ott élők pontosan tudják, mennyi zajjal és mekkora forgalommal járna a kitermelés, amelyet a környezetvédelmi hatástanulmány szerint elsősorban a Dunán szállítanának el.


A közmeghallgatásra a polgármester Dr. Ligetvári Ferenc vízgazdálkodási szakmérnököt, volt minisztert is meghívta, hogy ismertesse milyen hatással lenne a bánya a környezetre és milyen lehetőségek lennének a rekultivációra, ám erre a résztvevők nem voltak kíváncsiak, a bánya létesítésének kérdése jobban érdekelte őket. Hunyadi Balázs polgármester ezután próbálta lecsillapítani a kedélyeket, és vázolta, hogy a korábban megkötött szerződés alapján fennáll egy jogi kötelezettségvállalás, plusz a bányatársaság rendelkezik minden szükséges engedéllyel.

A GM-Pro tulajdonosa, Molnár Péter értetlenül áll a kialakult helyzet előtt mivel a cég 2017-ben kért kutatási engedélyt a területen, 2019-ben a tervek a helyi újságban is megjelentek, az előző testület pedig semmilyen kivetnivalót nem talált benne.
„Kompromisszumos megoldásra törekszem, mert van egy szerződés (ezt még az előző testület kötötte meg – a szerk.), a településrendezési tervezési szerződés. Innentől fogva én nem végzem a munkámat, ha ezen szerződéseknek nem járok utána. Nekem egy feladatom van: nem a döntés, hanem az, hogy tájékoztassam a lakosságot objektíven arról, hogy itt mi történt, jelenleg mi történik, és akkor a következőkben mi történhet.”

-nyilatkozta Hunyadi Balázs polgármester az atlatszo.hu-nak

A kép forrása:Túra Utakon közösségi oldal