De szép brigád

- kommentelte nevetőfejekkel tűzdelve Fazekas László egy jászberényi nyilvános Facebook-csoportban azt a megosztást, amelyben az időközi választáson induló Mi Hazánk-os jelöltjeit vették számba.

Fazekas László volt az, aki a tavasszal nagy port kavarva a Magyar Gárda vonulásaira emlékeztető "egészségügyi sétákat" szervezett Jászberény belvárosába az ukrán vendégmunkásokkal szembeni helyi ellenérzések részeként. A Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) nevében rendezett megmozdulásokról még a frisshirek.hu elődjének számító Facebook-oldalon is írtunk májusban.

A Magyar Önvédelmi Mozgalom szövetségben áll a Mi Hazánkkal.

Nyári, zagyvarékasi eskütételükön több politikus is beszédet tartott a párt részéről - olvasható a Frisshirek szerkesztőjének írásában. Ebből arra kellene következtetnünk, hogy a jászberényi időközi választáson a MÖM jászberényi főszervezője a Mi Hazánk jelöltjeit támogatja majd, de éppen ellenkezőleg. A fenti idézetnél sommásabb véleményt is megütött a kommentek között:

még egy zacskó kutya sz@rt sem bíznék rájuk, az biztos!

Az ellentmondást jelzi és feloldja a jászberényi MÖM korábbi Facebook-csoportjában tett bejegyzés, amelyet azóta át is neveztek Jászberényi Baráti Körre. Abban Fazekas László és szervezőtársa, Munkácsi Ferenc aláírásával az olvasható, hogy ők politikamentesek szerettek volna maradni, amely azonban

a jászberényi Mi Hazánk vezetőjének annyira szúrta a szemét, hogy folyamatosan viszályt szított közöttük.

Az említett vezető az a Dobrán Gyula, aki most is megméretteti magát a párt színeiben az időközi választáson, és jelenleg is képviselő kompenzációs listáról bekerülve a testületben.

Fazekas a bejegyzésében kijelenti, hogy bár belátták, hogy a mozgalom számára kell a politikai kötödés, de ők továbbra is tartják magukat eredeti hozzáállásukhoz,

ezért átadják a Jászberényi MÖM-öt.

Bejegyzésüket azzal zárták, hogy "nekünk Jászberény volt fontos, nem a politika".

A Mi Hazánk számára a történet nem sok jót sejtet, hiszen éppen a Fazekas László szervezte megmozdulás hozott számukra nagy népszerűséget, ezzel szemben Dobrán Gyulának nem sikerült megmozgatnia a párt szimpatizánsait a városban. Pedig lehet, hogy erre volna igény, hiszen a pártnak volnának hívei Jászberényben. Erre utal Fazekas László bejegyzése személyes Facebook-oldalán is, ahol Dobrán csapatát kamu Mi Hazánk-nak nevezi, majd azzal vádolja az indulókat, hogy az általuk szervezett sikeres eseményt akarnák meglovagolni.

Idén áprilisában a szavazatok csaknem 5 százaléka érkezett a párt listájára.

Igaz, az is beszédes adat, hogy Dobrán Gyulára mint a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselő-jelöltjére csak sokkal kevesebben, 3,35 százalék szavazott a városban. (Az adatok a szerző számításai a valasztas.hu nyilvános adatbázisából.)

A kiemelt kép a Magyar Önvédelmi Mozgalom jászberényi vonulásairól készült, és a szervezet Facebook-oldaláról származik.