Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt,

a kétszeres világbajnok Argentína Lengyelországot, Mexikót és Szaúd-Arábiát megelőzve csoportelsőként jutott a világbajnokság egyenes kieséses szakaszába, ahol előbb Ausztráliát, majd Hollandiát búcsúztatta.

Már a nyolcaddöntő sem volt sétagalopp Lionel Messiéknek, az oranje elleni összecsapás – nincs jobb szó egy olyan mérkőzésre, amelyen 13 büntetőlap került elő... – aztán valósággal bővelkedett a drámai fordulatokban.

A végső győzelemre is esélyesnek tartott dél-amerikaiak kétgólos előnyt adtak le az utolsó pillanatokban, így hosszabbításra és tizenegyespárbajra kényszerültek. Az idegek harcát aztán megnyerték, köszönhetően Emiliano Martinez kapusnak, aki két holland próbálkozást is hárított.

A négy évvel ezelőtti vébé ezüstérmese, Horvátország úgy jutott tovább másodikként a csoportjából – Marokkó mögött, Belgium és Kanada előtt –, hogy a három meccsből kettőn gólt sem szerzett. A folytatásban Japánt és a négyszeres világbajnok Brazíliát is büntetőpárbajban múlták felül – a horvát kapus, Dominik Livakovics a két meccsen összesen négy tizenegyest hárított.

Ez utóbbi sikerről csak annyit, hogy a Gracenote kimutatása alapján – számolt be róla az MTI –

a labdarúgó-világbajnokságok történetében a horvát válogatott minden idők második legnagyobb meglepetését szolgáltatta a kieséses szakaszban azzal, hogy 1-1-es döntetlent követően tizenegyesekkel kiejtette az öt világbajnoki címével csúcstartó brazil csapatot a katari torna negyeddöntőjében – erre előzetesen mindössze 30,3 százalék esélyt adtak. 

A világbajnokságok történetében eddig kétszer találkozott egymással a két alakulat, mindkét alkalommal a csoportkörben. 1998-ban Franciaországban a dél-amerikaiak nyertek 1–0-ra, 2018-ban viszont Horvátország 3–0-ás győzelmet aratott Argentína ellen.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a mostani találkozójukat a helyszínen tekintette meg Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is. 

Az első félidő fele kapura lövés nélkül telt el, aztán a 32. percben Alvarez lépett ki teljesen egyedül, de Livakoviccsal ütközött, a játékvezető pedig büntetőt ítélt.

A 33. percben Messi állt a labda mögé, majd keményen a bal felső sarokba lőtt (1-0).

A hétszeres aranylabdásnak ez már a 11. vébégólja volt, ezzel az argentin válogatott örökrangsorában megelőzte Gabriel Batistutát és az örökranglista élére állt.

Nem sokkal később pedig már kettő volt közte...

Alvarez egy horvát szöglet után a saját térfeléről meglódult, két védőről is visszapattant hozzá a labda és a 39. percben hét méterről a kapuba juttatta (2-0).

A második játékrészben már veszélyesebben passzolgatott Horvátország, gólt azonban nem sikerült szereznie, nem úgy Argentínának: 

a 69. percben Messi forgatta meg Gvardiolt, az alapvonaltól tökéletesen passzolt Alvareznek, aki értékesítette a helyzetet (3-0).

Lionel Messi lett az első játékos a világbajnokságok történetében, aki legalább 20 kanadai pontot jegyzett (11 gól és 9 gólpassz áll a neve mellett).

Argentína innentől örömfocit játszott, Horvátország pedig szemmel láthatóan feladta a reményt. Előbbi vasárnap az arany-, utóbbi szombaton a bronzéremért lép pályára.

Ellenfelük kilétére a szerdai Franciország-Marokkó elődöntő lefújása után derül fény.

ELŐDÖNTŐ

Argentína–Horvátország 3–0 (2–0)
Loszaíl, Lusail Iconic Stadion. 88 966 néző. Vezette: Orsato (olasz)
Argentína: E. Martínez – Molina (Foyth, 86.), Romero, Otamendi, Tagliafico – De Paul (Palacios, 74.), Enzo Fernández (Lis. Martínez, 62.), Paredes, Mac Allister (Á. Correa, 86.) – Messi, J. Álvarez (Dybala, 74.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni
Horvátország: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa (Orsic, a szünetben) – Brozovic (Petkovic, 50.) – Kovacic, Modric (Majer, 81.) – Perisic, Kramaric (Livaja, 72.), Pasalic (Vlasic, a szünetben). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Gólszerző: Messi (34. – 11-esből), J. Álvarez (39., 69.)

Fotó: Az argentin válogatott tagjai ünnepelnek, miután 3-0-ra győztek a katari labdarúgó-világbajnokság Horvátország-Argentína elődöntő mérkőzésen a Loszaíl Stadionban 2022. december 13-án. MTI/EPA/Friedemann Vogel