Az egyik embercsempész még 2022. április 11-én este 8 óra körül tehergépkocsijával – egy ismeretlen személy felkérésére – tizenegy, magát pakisztáninak valló állampolgárt vett fel a szerb-magyar határ közelében azért, hogy őket mintegy 2000 euró ellenében az osztrák-magyar határhoz szállítsa. Utasai nem rendelkeztek személyazonosító okmányokkal, valamint az Európai Unió területére történő beutazáshoz és tartózkodáshoz szükséges engedélyekkel.

Társa személygépkocsijával egyfajta „előfutóként” haladt az autó előtt és a mobiltelefonokra telepített Telegram alkalmazás segítségével folyamatosan tájékoztatta a férfit az út menti rendőri intézkedésekről.

A migránscsempészeket megbízó ismeretlen személy szintén ezen az alkalmazáson keresztül küldte a férfiaknak az utasításait. A csempészésben egy ismeretlen harmadik fél is közreműködött, ő „utófutóként” segítette a vádlottakat.

Az egyiküket és az általa szállított migránsokat 2022. április 12-én éjfél után Hagyárosböröndön, míg a társát fél órával később Andráshidán fogták el a rendőrök.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a történteket elismerő, a bűnösségüket beismerő, és a tárgyaláshoz való jogukról lemondó csempészeket bűnösnek mondta ki társtetteként elkövetett embercsempészés bűntettében. Ezért egyikük 2 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte és 4 év 8 hónapra kiutasította Magyarország területéről, míg a társa 2 év 6 hónap börtönbüntetést kapott és 5 évre utasították ki hazánk területéről.  

Az ítélet nem jogerős, ellene a vádlottak és védőik fellebbeztek-tájékoztatott a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője, dr. Vándor Virág

 Fotónk illusztráció! Forrás: police.hu