A Hvg.hu tudósítása szerint péntek este fél 6 körül nagyjából 200 fős tömeg gyűlt össze a szakadó esőben a Flórián térnél. A szervezők fáklyákat osztogattak, többnyire diákok voltak jelen, több rendőrautó biztosította a helyszínt.

 „Nincs tanár, nincs jövő!” rigmussal elindult a tömeg néhány perccel 6 óra után a Kunigunda útjára, az MTVA-hoz. A szakadó eső nem tántorította el a tüntetőket, pedig a távolság mintegy két kilométer volt. Eleinte néhány százan lehettek, idővel 1-2 ezresre duzzadt a létszám – írta a Telex közvetítésében. A diákok által tartott transzparenseken olyan szövegek voltak olvashatók, hogy „Tanulnék, de már nincs kitől!” vagy „Belehalok, milyen szabad ország ez?”

„A csend nem rend! Gyertek velünk!" – kiabálták a tüntetők a nézelődőknek.


Az MTVA-hoz 7 előtt nem sokkal érkeztek, a főépület előtt néhány százan várakoztak a megérkezőkre, ahol színpadot is felállítottak a szervezők.


Több felszólaló után a tüntetők megismételték azt, amit november 18-án a Clark Ádám téren egyszer már megtettek:

befogott szájjal álltak, egyperces néma csendben, ezzel fejezték ki, hogy a közmédia „némán, gyáván hallgat” a diákok tüntetéseiről.

Az esemény vége közeledtével a szervezők felmentek a színpadra, és felhangzott a tiltakozók himnusza, a „Mi vagyunk a Grund!”.

Az esemény végén a Belügyminisztérium előtt tüntetők nevében megígérték, hogy folytatni fogják, az időjárás nem tántorítja el őket. 

„Folytatjuk, folytatjuk!” – skandálta a tömeg, majd elénekelték együtt a Himnuszt. 

A Hirado.hu a tüntetés előtt beszámolt a diákok demonstrációjáról

A telex.hu írta meg, hogy a Hirado.hu még a tüntetés 17:30-as kezdete előtt, 16:49-kor beszámolt a diákok demonstrációjáról. Azt írták: „Az elmúlt hetekhez hasonlóan a tanárok többek között versenyképes és értékálló bérezést, nyilvános és érdemi párbeszédet, a munkaterhek csökkentését, valamint esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést követelnek.”

Sőt, írásukban szóltak a csütörtöki sztrájk pár eseményéről is: „a főváros több pontján is az utcára vonultak az oktatás helyzetével elégedetlen diákok, több intézményben ülősztrájk zajlott, a pedagógus-szakszervezetek pedig országos munkabeszüntetést hirdettek.”

Majd hivatkoztak az esemény Facebook-oldalára, sőt leírták, hogy az Egységes Diákfront felhívásában felszólította az MTVA-t,

hogy megszólalhasson az elmúlt időszakban zajló „sorozatos kiállásokról és azok okairól”.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd