Mint azt minden évben igyekeznek hangsúlyozni az ünnepek közeledtével, úgy idén is fontosnak tartják elmondani, hogy egy kutya nagy felelőséggel jár - hívta fel a figyelmet a Szekszárdi Kutyamenhely Facebook oldalán.

Úgy látják, hogy sajnos egyre többen esnek évről-évre abba a hibába, hogy meggondolatlanul élő állatot ajándékoznak karácsonyra. Tájékoztatásukban szeretnék felhívni a figyelmet néhány igen fontos dologra.

Amennyiben valaki úgy dönt, hogy kölyökkutyát vesz magához, fajtától függően legalább 10-15 év elköteleződessel kell számolnia. Egyik kutyus sem születik szobatisztának és egy kölyök szinte olyan mint egy gyerek. Sok türelemre, tanításra van szüksége, melyet végtelen szeretével hálál meg. Viszont addig is szétrág néhány papucsot, vagy kicsit át rendezi a virágos kertet. 

Felnőtt, vagy idősebb kutyánál már kevesebb anyagi kárral számolhatunk, ezért az idősebbeknek mindig felnőtt, már nyugodtabb kutyát javasolnak a menhelyen dolgozó szakemberek. Ők már többet pihennek, nem fogják a gazdájukat fellökni játék közben, nincs szükségük hosszú sétákra. 

Amiről még nagyon fontos beszélni az a kutyatartás anyagi vonzata. A Szekszárdi Kutyamenhely védencei oltva, chippel ellátva, ivartalanítva, mindenfajta élősködőtől mentesen kerülnek gazdához, melyért csak egy jelképes összeget kérnek. 

Ez nagy anyagi könnyebbség, azonban a későbbiekben a gazdinak kell gondoskodnia az állatorvosi költségekről (évente kötelező oltás, esetleg nem várt kiadások, állatorvosi kezelések), etetésről, bolha-kullancs fertőzöttség prevenciójáról.

A legnagyobb tisztelettel kérik, akinek ez gondot jelent NE vállaljon kutyát.

Hangsúlyozzák, hogy senki kedvét nem szeretnék elvenni az örökbefogadástól, sőt..!  Mindössze arra kérik az embereket, hogy akik ilyen döntés előtt állnak, hogy mérlegeljék ezeket a szempontokat, hogy a leendő gazdinak és a kutyáknak is boldogan telhessenek a közös évek.

Fotó: Szekszárdi Kutyamenhely Facebook oldala