2023.06.01., csütörtök - Tünde
Budapest: 15o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Hitte volna? Holnaptól olcsóbban tankolhatunk!

frisshirek.hu, 2022. december 08. - 12:30
Hitte volna? Holnaptól olcsóbban tankolhatunk!
A benzinárstop kivezetését követően végre jó hírt is kaptak az autósok: péntektől csökken az üzemanyagok ára a hazai töltőállomásokon.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A friss hírek szerint csökkennek péntektől az üzemanyagárak a hazai töltőállomásokon. A Holtankoljak.hu úgy tudja,

a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj 5 forinttal lesz olcsóbb.

Így figyelembe véve az éppen aktuális piaci árakat, péntektől a következő átlagárakkal találkozhatunk a kutakon:

  • 95-ös benzin: 632 Ft/liter
  • Gázolaj: 695 Ft/liter

Márpedig az éppen aktuális piaci árak immár minden autósra vonatkoznak, miután – amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt – a kormány a Mol javaslatára megszüntette az üzemanyagár-stopot.

Hernádi Zsolt, a vállalat vezérigazgatója akkor – vagyis kedden éjszaka, a rendkívüli Kormányinfó sajtótájékoztatón – arról beszélt, hogy a Mol-kutakra vonatkozó irányadó ár benzin esetében 641 forint, a dízelnél pedig 699 forint literenként.

Nagyot nyer a kormány a benzinárstop kivezetésével

A magasabb üzemanyagár jövőre százmilliárdos nagyságrendű többletbevételt jelenthet a büdzsének – írta elemzésében a g7 gazdasági portál.

A hazai kutakon évente 5-6 milliárd köbméter benzint és gázolajat adnak el. Ilyen mennyiség mellett a szerdán életbe lépett, nagyjából 180-200 forintos áremelés hozzávetőleh 200 milliárd forintos többlet áfabevételt jelent. Persze sokan eddig is piaci áron tankoltak, így a tényleges adóbevétel-növekedés ennél kisebb lesz, de így is

meglehet a százmilliárdos nagyságrend.

Ez ráadásul jó eséllyel csak a kisebb tétel a lap szerint: a Mol orosz olajon elért többletnyereségét is elvonja az állam, abból ennél is nagyobb összeg folyhat be.

Amint azt lapunk, a Frisshirek.hu megírta: szerda este megjelent a rendelet, amely a Mol addigi 40 százalékos különadóját 95 százalékra emelte.

Illusztrációs fotó: Pixabay