A 24.hu szúrta ki a kormányzati portál adatait böngészve, hogy Orbán vehének most erdősítésre ítéltek brüsszeli forrásból pénzt még november 30-án. A lap megírta már, hogy ugyanerre a célra régebben is nyertek, ennél lényegesen jelentősebb összeget, 215 millió forint vissza nem térítendő támogatást. 

Az újonnan nyert pénzhez önrészre nem lesz szüksége. A lap megkereste Tiborcz Istvánt, akinek munkatársa nyilatkozott: :

Az erdőtelepítés Bicske térségben olyan lejtős területeken valósulhat meg, ahol a szél és a vízerózió elleni védekezés rendkívüli jelentőséggel bír, továbbá olyan zöldfolyosó kialakítását is szolgálja, mely a fajok szabad mozgását, elterjedését elősegíti.

Hozzátette, a pályázati pénzből 22,7 hektár erősen erodált, most lucernával bevetett lejtős szántón lesz erdő. A két projektet eltérőként írja le, állítása szerint semmi összefüggés nincs. 

Ugyanezen a pályázaton bizonyos sikeresnek Tiborcz édesapjának pályázata is, aki a család birtokának közelében, Csabdi település külterületén, Tükröspusztán erdősíthet. A lap idősebb Tiborczot is megkereste, aki elmondta 130,5 hektáros területen kezdődik erdőtelepítés, elsősorban akácerdő és egyéb keménylombos fajok, például csertölgy telepítése valósul meg olyan területeken, amelyek mezőgazdasági hasznosításra csak korlátozottan alkalmasak.

A lap összesítette az általuk tudomásukra jutott elnyert pénzeket, ez alapján Tiborcz István valamivel több mint 632 millió forint vissza nem térítendő európai uniós agrártámogatást nyert el, apja pedig 690 milliót. Kettejüknek együtt tehát már több mint 1,3 milliárdot ítéltek meg, olvasható a lap friss hírében.

Fotó: pixabay.com