A Magyar Nemzeti Bank „határozottan cáfolja” a kormánypárti vg.hu-n megjelent, névtelen szerző mögé bújó „értesülését”, mely szerint Matolcsy György egy olyan jogszabály-módosításért lobbizott a kormánypártoknál, mellyel „élete végéig, de minimum 2031-ig” az MNB elnöke maradhatott volna.

A vg.hu szerint a kormánypártok elutasították Matolcsy kezdeményezését, aki emiatt megsértődött, és ennek „a személyes sérelemnek” tudhatók be az MNB elnökének hétfői, a kormány gazdaságpolitikáját súlyos kritikával illető mondatai.

Az MNB keddi közleménye azonban leszögezi:

„a Magyar Nemzeti Bank határozottan cáfolja a VG.hu oldalon megjelent azon sajtópletykát, amely szerint az MNB az elnöki mandátum hosszára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna”,

és a jegybank

azonnali helyreigazítást kér minden érintett sajtóorgánumtól.

A jegybanktörvény szerint az MNB elnökét a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök hat évre nevezi ki, legfeljebb két ciklusra. Matolcsy 2013 márciusában cserélte le a nemzetgazdasági tárcát az MNB-elnökségre, második ciklusát 2019 márciusában kezdte meg, megbízatása így 2025-ben jár le.

A vg.hu a jegybank közleményével frissítette cikkét, és a továbbiakban ígéri, hogy Kocsis Máté frakcióvezető véleményével frissítik írásukat.

Ha még nem látta volna, kikerült a világhálóra Matolcsy beszéde, amelyet itt hallgathat meg.

A Magyar Nemzeti Bank független, szabadon elmondhatja a véleményét a gazdaságpolitikájáról is – reagált a parlamentben hétfőn Tállai András Matolcsy György jegybankelnöknek a kormány gazdaságpolitikáját érintő, súlyos kritikáira. Hétfőn délelőtt, 10 órakor kezdődött a parlamentben a gazdasági bizottság aktuális ülése, aminek első napirendi pontja Magyar Nemzeti Bank 2021. évről szóló üzleti jelentése és beszámolója. Ezt Matolcsy Görgy, a jegybank elnöke vezette elő, aki – az rtl.hu cikke szerint – szokatlan őszinteséggel bírálta a kormány gazdaságpolitikáját. Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van – mondta az MNB elnöke, írta meg a Frisshirek.hu.

Varga Mihály a közösségi oldalán reagált, hogy a

"jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat."

Majd hozzátette, "minden ország lépéskényszerbe került, Magyarország is. A válságkezelés eredményeként eddig itthon magas maradt a gazdasági növekedés (harmadik negyedévben 4,1 százalék, ami az unióban a hetedik legmagasabb mérték), valamint magas a foglalkoztatottság (4,7 millió ember dolgozik, továbbra is 4 százalék alatt a munkanélküliség). – Lehet építeni az elmúlt évek eredményeire" – folytatta, írta meg lapunk a további történéseket

Fotó: MTI/Máthé Zoltán