Sok sikert az új kalandhoz!

- tett közzé ezzel a felkiáltással Orbán Viktor egy közös képet a Liu fivérekkel. Ahogy arról a Frisshirek.hu-n is beszámoltunk, november elején a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) közleményben tudatta a nyilvánossággal, hogy a Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang elindította az országváltás folyamatát. Kósa Lajos, a szövetség elnöke aztán később azt nyilatkozta, hogy elengedik hazánk első téli olimpiai aranyát szerző Liu Sándort és testvérét, de csak komoly feltétellel:

csaknem 300 millió forint kifizetése, azaz a MOKSZ szerint visszafizetése után.

Költségvetési pénzből gazdálkodunk, a felkészülési támogatás visszafizetésétől nincs is jogunk eltekinteni. Hiszen mi azért készítjük fel ezeket a sportolókat magyar költségvetési forrásból, hogy Magyarországnak hozzanak eredményeket. Nyilvánvaló, hogy az előző hároméves időszak felkészülésének hatása masszívan benne lesz az elkövetkező három év eredményeiben, ezt könnyű belátni

- nyilatkozta az Indexnek akkoriban Kósa Lajos arról, mit és miért követelnek vissza a hazáknak aranyos perceket szerző Liu fivéreken. Most a portál úgy értesült, hogy ezt az összeget valójában 710 millió forintra becsüli a szövetsé. Ahogy arról is információkba birtokába jutott az Index, hogy a MOKSZ a Pénzügyminisztériumnál érdelődött, hogy lemondhat-e erről az összegről.

A Pénzügyminisztérium december 19-ére ígérte a választ. A tárca úgy ítéli, hogy nincs szükség erre az összegre, akkor jó eséllyel Kósáék is eltekintenek tőle.

A portál úgy ítéli, hogy a Liu fivérek látogatását a Karmelita kolostorban nem a szövetségi elnök-politikus Kósa Lajos intézte, hanem a sportolók klubjának az elnöke. A Liu testvérek ugyanis a Ferencváros gyorskorcsolyázói voltak, így Kubatov Gábor járhatott közben az ügyükért a miniszterelnöknél. Az Index azt is tudni véli, hogy végül a Pénzügyminisztérium sem fog majd ragaszkodni az idézett összeghez.

A kiemelt kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala