Októberhez képest csekély mértékű változások következtek be a magyar választók pártpreferenciájában. A Fidesz a gazdasági problémák és az egyre romló EU-Magyarország kapcsolatok ellenére nem veszítette el az előnyét, de a Fidesz-szavazók lemorzsolódása kismértékben folytatódott a hónapban – írta meg a Republikon Intézet friss, októberi közvélemény-kutatásának adatait elsőként a Telex.

Ebből kiderült, hogy 1 százalékkal csökkent a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében.

Ehhez képest a bizonytalanok aránya is egy százalékkal csökkent, pedig általában a kormánypártoktól lemorzsolódó tábor ott szokott megjelenni. A továbbra is a DK a legerősebb párt teljes népességet tekintve 13 százalékon áll, míg őket a Mi Hazánk követi 7 százalékkal. A Momentum lecsökkent az MSZP-hez két százalékkal, így már mindkét formáció 4-4 százalékkal épp a bejutási küszöb alatt áll. A Jobbik három százalékot tudhat magáénak. A kispártok 1-1 százalékot erősödtek, az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Párbeszéd 3-3-2 százalékon áll.

A pártot biztosan választani tudók körét nézve a Fidesz csökkenése 2 százalékos,

jelenleg 46 százalékon áll. Az erőssorrend pedig változatlan. Ezzel összecseng az a kutatási adat, hogy a polgárok többsége nem hiszi el a Fidesz propagandáját a gazdasági válsággal kapcsolatban.

A biztos pártválasztók között a DK és a kispártok tudtak erősödni. Gyurcsány Ferenc pártja a legerősebb, amelyet az MSZP és a Momentum követ. Miközben a harmadik legerősebb párt a Mi Hazánk.

A kiemelt kép forrása: MTI / Illyés Tibor