Az angolok veretlenül tudták le a csoportkört. Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a B jelű négyesben kezdésnek Iránt győzték le 6-2-re, majd az Egyesült Államokkal játszottak gól nélküli döntetlent, Wales ellen pedig 3-0-ra nyertek. A legutóbbi Európa-bajnokság ezüstérmese sorozatban másodjára juthatott be világbajnokságon a legjobb nyolc közé, amire eddig csak egyszer volt példa.

Szenegál a második helyről jutott a nyolcaddöntőbe az A csoportból. Nyitásként ugyan 2-0-ra kikapott Hollandiától, de utána a házigazda katari csapatot 3-1-re, Ecuadort pedig 2-1-re múlta felül. Az idei Afrika-kupa győztese történetének legjobb vébészereplését ismételhette volna meg az esetleges továbbjutással.

Jó ideig eseménytelenül csordogált a mérkőzés, aztán a 23. percben egy angol védelmi hibát követően Szenegál előtt adódott az első helyzet, de Sarr a kapu fölé bombázta a labdát. Nem sokkal később a következő lehetőség is az afrikaiak előtt adódott, és Dia lövését már bravúrral kellett hárítani az angol hálóőrnek, Pickfordnak.

A félidő végére aztán magasabb fokozatban kapcsolt Anglia, és mintaszerű akciót vezetett: 

a 39. percben Kane laposan szöktette Bellinghamet a bal szélen, aki a 16-os vonalától középre tette a labdát, az érkező Henderson pedig 11 méterről, ballal a kapuba lőtt (1-0).

Még az első játékrészben megduplázták előnyüket az angolok:

a 48. percben egy labdaszerzés után Kane indulhatott meg ziccerben, és nem is hibázott (2-0).

Az afrikaiak hármat is cseréltek a szünetben, de ez nem sokat segített rajtuk:

az 57. percben Foden balról úgy passzolt középre, hogy a labda Koulibaly lábai között jutott el Sakához, aki finoman a kapuba helyezett (3-0).

A folytatásban Kane és Rashford is megszerezhette volna a félgőzzel játszó angolok negyedik találatát, de ezek a helyzetek már kimaradtak, Szenegál pedig gyakorlatilag nem jelentett veszélyt a kapura, így az eredmény már nem változott.

Anglia válogatottja – amely négy mérkőzésen tizenkét gólt szerzett és egyetlen sárga lapot sem kapott – a negyeddöntőben, december 10-én, szombaton Franciaországgal csap össze.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, vasárnap a világbajnoki címvédő 3-1-re verte Lengyelországot.

NYOLCADDÖNTŐ

Anglia–Szenegál 3–0 (2–0)
al-Hor, al-Bajt Stadion, 65 985 néző. Vezette: Barton (salvadori)
Anglia: Pickford – K. Walker, Stones (Dier, 77.), Maguire, Shaw – Henderson (K. Phillips, 82.), Rice, Bellingham (Mount, 76.) – Saka (Rashford, 65.), Kane, Foden (Grealish, 65.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Szenegál: É. Mendy – Sabaly, K. Koulibaly, Diallo, Jakobs (Ballo-Touré, 84.) – I. Sarr, N. Mendy, Ciss (Gueye, a szünetben), Diatta (P. A. Sarr, a szünetben) – Ndiaye (Abass, a szünetben) – Dia (Diédhiou, 72.). Szövetségi kapitány: Aliou Cissé
Gólszerző: Henderson (38.), Kane (45+3.), Saka (57.)

Fotó: Az angol Jordan Henderson (balra) és csapattársa, Jude Bellingham ünnepel, miután Henderson megszerezte csapata első gólját a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott Anglia-Szenegál mérkőzésen az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. december 4-én. MTI/EPA/Tolga Bozoglu