A nyugati országok koalíciója a G7-es országcsoport vezetésével pénteken 60 dolláros hordónkénti árban határozta meg az exportra szánt orosz tengeri szállítású olaj maximumárát, így kívánva limitálni Moszkva olajexportból származó bevételeit. Az ársapka bevezetése várakozásaik szerint még inkább gátolja majd Oroszországot az ukrajnai háború folytatásában, lévén, hogy visszavágja Moszkva exportbevételeit.

Erről itt írtunk korábban:

Vlagyimir Putyin orosz elnök, illetve magas rangú Kreml-tisztségviselők a bejelentésre reagálva megerősítették korábbi elhatározásukat, mi szerint Oroszország nem fog olajat szállítani azon országoknak, amelyek bevezetik az ársapkát. A washingtoni orosz nagykövetség Telegramon közzétett állásfoglalásában közölte, mindez a szabad piac alapelveinek átformálását jelenti. Egyúttal megismételték, hogy az orosz olaj a jövőben is keresett termék lesz a világpiacon a nyugati intézkedések ellenére is. Az ilyen lépések csak a bizonytalanságot növelik, mely a nyersanagyok további áremelkedését eredményezik a fogyasztók számára – írták.

Ukrajna üdvözli az ársapka bevezetését

Az ukrán államelnökség közlése szerint az Európai Unió, a G7-országok, valamint Ausztrália által elfogadott 60 dolláros orosz olajár-sapka romba fogja dönteni Oroszország gazdaságát.

Mindig elérjük célunkat, az orosz gazdaság össze fog omlani. Oroszország fizetni fog és felelősségre lesz vonva összes bűnéért, amit elkövetett – írta Andrij Jermak, a kijevi elnök stáb vezetője a Telegramon. A 30 dolláros olajársapka ugyanakkor gyorsabban végezte volna el a pusztító munkát – tette hozzá

- a France24.com híradása szerint.

Uniós diplomaták tájékoztatása szerint az EU és a G7-csoport hivatalos bejelentése vasárnap várható, mielőtt december 5-én életbe lép az orosz olajimport túlnyomó többségére vonatkozó EU-embargó – írja az Euronews.

Fotó: A G7-országok. Energy Intelligence