Amint azt lapunk, a Frisshirek.hu korábban már megírta:

szerdán a Belügyminisztérium rövid közleményben hozta nyilvánosságra, hogy a tankerületi igazgatók december 1-jei hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonyát. Erre az indoklásuk szerint azért került sor, mert „munkájuk végzését, vagyis a tanítást jogellenesen megtagadták”.

Ezzel arra utalnak, hogy a pedagógusok polgári engedetlenségben vettek részt, amellyel egyébként éppen amiatt tiltakoztak, hogy a kormány kiüresítette a pedagógusok sztrájkjogát. A kirúgott tanárok mellett további 24 pedagógus kapott tájékoztatást az intézményének vezetőjétől arról, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása. A belügyi tárca szerint ők a diákok érdekeit helyezik mindenek elé.

Este a BM előtt tiltakoztak a diákok, tanárok, szülők az intézkedés ellen, majd virrasztásba kezdtek, de a tiltakozás ezzel se ért véget, csütörtökön számos iskola kezdett polgári engedetlenségbe.

A Tanárok a tanárokért csoport tájékoztatása alapján a hvg.hu arról számolt be, hogy az országban

csütörtök estig 634 pedagógus jelezte 65 iskolából, hogy részt vesz a határozatlan idejű munkabeszüntetésben.

A tiltakozáshoz még késő este is csatlakoztak újabb intézmények és tanárok. A tömeges munkabeszüntetést azután kezdte el több száz pedagógus, hogy szerdán három fővárosi gimnáziumból nyolc kollégájukat kirúgták (hatot a Karinthy Frigyes, egyet az Eötvös József, egyet pedig a Vörösmarty Gimnáziumból).

A kirúgások által legjobban érintett Karinthy Frigyes Gimnázium intézményvezetője saját hatáskörében csütörtökre és péntekre rendkívüli szünetet rendelt el.

Ezt azzal indokolta, hogy e két napon az iskola jogszabályban előírt működtetése előreláthatólag nem lesz lehetséges, a tantestület létszáma ugyanis – a munkabeszüntetést bejelentő, a hiányzó és az elbocsátott tanárok összlétszáma miatt – nem éri el a minimális feladatellátáshoz szükséges szintet.

A hvg.hu összesítése szerint

Nem nyit ki pénteken a Vörösmarty Gimnázium sem.

Itt a tanárok 90 százaléka megtagadta a munka felvételét, miután egyik kollégájukat is érintette a szerdai kirúgás. December 1-én és másodikán is rendkívüli szünetet rendelt el az intézményvezető.

Csütörtökre kiderült, hogy a budapesti Fazekas Gimnáziumban 14 pedagógus kapott figyelmeztetést, hogy ha folytatják az engedetlenséget, az az állásukba kerülhet.

Pénteken a budapesti Eötvös József Gimnázium bejáratát diákok zárják el, a Karinthy Gimnázium pedagógusai pedig kirúgott kollégáikkal együtt a Külső-Pesti tankerület épülete elé vonulnak majd.
A Sashegyi Arany János Általános Iskolában és Gimnáziumban néma gyásznapot tartanak a szakórákon.

A Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola tantestületének többsége is csatlakozik a szolidaritási megmozdulásokhoz. Pénteken nem tartanak órákat és reggel 8-kor az Érdi Tankerületi Központ elé vonulnak.

A kirúgások miatt szombaton, délután öt órára tüntetést szervezett a Tanítanék Mozgalom a Klebelsberg Központ épülete elé.

A hvg.hu arról számolt be, hogy a szervezők szerint

a tankerületi vezetőknek számot kell adniuk: miért nem akadályozták meg, hogy Pintér Sándor véghezvigye a megtorlásokat és kirúgassa a tanárokat?
December 8-ára újabb országos sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Fotó: Facebook/A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete oldala