Több szempontból is sporttörténeti jelentőségű volt a Németország-Costa Rica találkozó:
  • Egyrészt férfi világbajnokságon most először dirigált női játékvezetői hármas; a francia Stéphanie Frappart fújta a sípot, asszisztensei pedig a brazil Neuza Back és a mexikói Karen Diaz voltak.
  • Másrészt a németek kapusa, Manuel Neuer pályafutása 19. vb-mérkőzését játszotta, ezzel pedig rekordot döntött a hálóőrök között. Eddig honfitársával, Sepp Maierrel és a brazil Cláudio Taffarellel közösen állt az élen ebben a rangsorban, egyformán 18 vb-meccsel.

A Japán elleni 2-1-es vereség és a Spanyolországgal szemben elért 1-1-es döntetlen után a németek számára egyszerű a volt recept: csak győzelemmel juthattak tovább – ugyanakkor arra is törekedniük kellett, hogy a lehető legtöbb gólt szerezzék. 

Mindenki tisztában volt vele: amennyiben nem szerzi meg a három pontot, a négyszeres világbajnok Nationalelf ismét már a csoportkör után búcsúzni kényszerül a tornától, mint tette azt négy éve, Oroszországban.

Noha kezdésnek egy 7-0-ás pofonba szaladt bele a spanyolok ellen, Costa Rica megőrizte a továbbjutási esélyeit, miután a második mérkőzésen 1-0-ra legyőzte Japánt. A közép-amerika válogatott a világbajnokságon lejátszott eddigi két meccsén mindössze egyszer találta el a kaput – igaz, az győztes gólt ért...

Az első negyedórában a tétnek megfelelő hévvel állt bele a mérkőzésbe Németország, aminek gyorsan meg is lett az eredménye.

A 10. percben Gnabry játszotta meg Raumot, aki középre adott, vissza a feladónak: Gnabry, aki előtte mindenkit lerázott magáról szép mozdulattal a hosszú alsóba fejelt.

A németek a folytatásban is végig támadtak, de a lehetőségeket nem tudták gólra váltani. Musiala és Gnabry is megduplázhatta volna a német előnyt, de mind a ketten kihagyták a helyzetüket. A fölényükről mindent elmond, hogy félidő végéhez közeledve a kapura lövések száma 10-0 volt nekik, a labdabirtoklás pedig 74-26 százalék a javukra.

Ám a játékrész vége felé már érződött, hogy a tűzzel játszik Németország, játékosai visszavettek a tempóból és jöttek a hibák.

Egy ilyenből Costa Rica még az első negyvenöt percben egyenlíthetett volna, de Neuer bravúrral hárított.

Aztán az 59. percben már a világbajnok hálóőr is tehetetlen volt: egy fejest még védett, de megfogni nem tudta a labdát, ami pont középre pattant ki, Tejeda pedig közelről a kapuba lőtt.

Ekkor – mivel a párhuzamos mérkőzésen Japán már vezetett – Németország visszasüllyedt a csoport utolsó helyére...

A német válogatott nagy erőket mozgósított az egyenlítésért, Musiala a következő tíz percben kétszer is eltalálta a kapufát, de a gól csak nem akart összejönni.

Sőt!

A 70. percben már Costa Rica vezetett: egy szabadrúgás után Neuer kivetődött, elsőre elakadt benne a labda, de a földre eső Vargasról a kapu felé pattant és ki is kötött a hálóban.

Németország erre villámgyorsan reagált.

A 73. percben a közép-amerikai védők nem tudtak felszabadítani, Havertz maradt üresen középen és a kapuba lőtt.

Sorra jöttek a német lehetőségek,

Havertz pedig 85. percben megszerezte a második találatát. Sané tette át neki a labdát a hosszú oldalra, elszakadt a védőjétől és közelről a kapuba passzolt. 

Végül kétgólosra nőtt a német előny

a 91. percben Sané volt önzetlen és Füllkrug elé tálalt, aki közelről a kapuba lőtte a labdát. 

Több találat már nem esett, így a végeredmény

Németország-Costa Rica 4-2

Ez a győzelem azonban mit sem ért a négyszeres világbajnoknak: rosszabb gólkülönbségével a Japán által legyőzött Spanyolország mögött a csoport harmadik helyén végzett, így kiesett.

Az E csoport végeredménye

  1. Japán               3  2 0 1  4-3  6
  2. Spanyolország 3  1 1 1  9-3  4
  3. Németország      3  1 1 1  6-5  4
  4. Costa Rica         3  1 0 2  3-11 3

Fotó: A német Antonio Rüdiger a katari labdarúgó-világbajnokság E csoportjában játszott Costa Rica-Németország mérkőzésen az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. december 1-jén. MTI/EPA/Ronald Wittek