2023.03.31., péntek - Zalán
Budapest: 8o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Japán legyőzte a spanyolokat is

frisshirek.hu, 2022. december 01. - 21:57
Japán legyőzte a spanyolokat is
A világbajnokság legnagyobb meglepetését Japán okozta. Az utolsó fordulóban hátrányból fordítva legyőzte Spanyolországot és megnyerte az E - csoportot. A spanyoloké a második hely, a németek egy fordulatos találkozón legyőzték Costa Ricát, de ez csak a harmadik helyre volt elég, ami a búcsút jelentette.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A spanyolok az élről, a németek az utolsó helyről várták az E- csoport utolsó fordulóját, utóbbinak kizárólag a Costa Rica elleni győzelemmel lehetett esélye a továbbjutásra.

Az esélyesebbnek tartott spanyolok mezőnyfölényével indult a mérkőzés, mégis az első veszélyesebb lehetőség a japánok előtt alakult ki a 8. percben, amikor is egy védelmi hibát után Ito 4 méterről, kiszorított szögből az oldalhálót találta el.

A 13. percben megszületett a spanyolok vezető találata: Azpilicueta jobbról érkező beadását Morata fejelte középre négy méterről, a kapus lába mellett a hálóba. 0-1

Tíz perccel később duplázhatott volna a spanyol támadó, de Gavi passza után 11 méterről a kapus ölébe tálalt.

A spanyolok az előny tudatában megnyugodtak, de uralták a mérkőzést, a japánok bátran próbáltak előre játszani, de a támadásokban voltak pontatlanságok.

A második játékrész 48. percében Baldé veszített labdát, majd Doan 16 méterről célba vette a bal sarkot, Unai Simón pedig a lövést csak beljebb segítette.  1-1.

Az 51. percben Doan a 16-oson belül, a jobb oldalról keresztbe ellőtte a labdát, amit a hosszún Mitoma az alapvonalnál még középre kanalazott, Tanaka combjáról pedig áthaladt a gólvonalon a labda. A lassítások alapján úgy látszott, hogy Mitoma beadásánál teljes terjedelmében áthaladt az alapvonalon a labda, a VAR azonban meglepetésre gólt ítélt.  1-2.

Hátrányban Ferrán Torrest, Marco Asensiót, Jordi Albát és Ansu Fatit is pályára küldte Luis Enrique szövetségi kapitány, de a friss emberek segítségével sem tudott nagy helyzetet kialakítani a spanyolok, a mezőnyfölény játszottak.

A legnagyobb spanyol lehetőség a 89. percben jött el: Asensio akciójánál Josida mentett, Dani Olmo is nagy helyzetbe került Gonda kapus nagyot mentett.

A hétperces hosszabbítást kibekkelte Japán, ezzel hatalmas meglepetésre csoportelsőként jutott tovább, Spanyolország a második, Németországnak és Costa Ricának pedig véget ért a vb.

Japán hétfőn Horvátországgal, míg Spanyolország kedden Marokkóval találkozik a nyolcaddöntőben. 

fotó: ar-Rajján, 2022. december 1.
A japán Tanaka (j2) combbal berúgja csapata második gólját a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik fordulójában, az E csoportban játszott Japán-Spanyolország mérkőzésen az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. december 1-jén.
MTI/EPA/Abedin Taherkenareh