2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Budapest: 26o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Speciális bíróságot állítana fel az EU az orosz háborús bűntettek kivizsgálása céljából

frisshirek.hu, 2022. november 30. - 17:15
Speciális bíróságot állítana fel az EU az orosz háborús bűntettek kivizsgálása céljából
Az unió törekedni fog arra, hogy az ENSZ támogatásával létrejöjjön egy olyan bíróság, mely kivizsgálja az esetleges orosz háborús bűntetteket Ukrajna területén. A bíróság feladata lenne a vádemelés is a beigazolódott esetek elkövetőivel szemben – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Készek vagyunk elkezdeni a munkát a nemzetközi közösséggel annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb nemzetközi támogatást biztosíthassuk a speciális bíróság felállításához – mondta von der Leyen.

Ukrajna hosszú ideje szorgalmazza a bíróság létrehozását, hogy vádat emelhessenek azon orosz katonai és politikai vezetők ellen, akik felelősek a háború elindításáért.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) már megkezdte saját vizsgálatát a feltételezett emberiesség elleni bűncselekmények, illetve háborús bűntettek feltárása érdekében. Az ICC-nek azonban nem tartozik a hatáskörébe az Ukrajnában elkövetett agresszív cselekmények tárgyában a vádemelés - az euractiv.com híradása szerint.

Fotó: europarl.europa.eu