A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók – a Belügyminisztérium elvi álláspontját követve – december 1-jei hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát – közölte a Belügyminisztérium szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint

AZ ÉRINTETTEKET MUNKÁLTATÓIK KORÁBBAN TÁJÉKOZTATTÁK ARRÓL, HOGY A KÖZALKALMAZOTTI JOGVISZONYUKBÓL EREDŐ LÉNYEGES KÖTELEZETTSÉGEIK SZÁNDÉKOS, JELENTŐS MÉRTÉKBEN TÖRTÉNŐ MEGSZEGÉSÉNEK ÉS RENDKÍVÜLI FELMENTÉSÜK JOGALAPJÁNAK TEKINTIK AMENNYIBEN A MUNKÁJUK VÉGZÉSÉT – A TANÍTÁST – BÁRMELY OKRA HIVATKOZVA JOGELLENESEN MEGTAGADJÁK.

A Belügyminisztérium számos alkalommal hangsúlyozta: a diákok érdekeit helyezi mindenek elé.

Márpedig a pedagógus jogellenes munkamegtagadása korlátozza a tanuló tankötelezettségének teljesítését és a művelődés alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását

– írta meg a Frisshirek.hu.

„Elegünk van!” címmel hirdetett meg tüntetést az Egységes Diákfront

„Ma megint lecsapott a hatalom keze, 8 tanárt rúgtak ki, mert kiálltak a jövőjükért, a jövőnkért!” – írja közleményében az Egységes Diákfront, akik kiállva szerdán a kirúgott tanárok mellett tüntetést hirdettek meg a Belügyminisztérium épülete elé, „Elegünk van!” címmel.

A szerda estére meghirdetett tüntetés Facebook-eseményében azt írták a szervezők, hogy „hosszú hónapok tiltakozásai után nem, hogy a megoldást keresné a hatalom, hanem egyre erősebb megfélemlítő, diktatorikus eszközökhöz nyúl”. Hozzáteszik, azt szeretnék megmutatni, hogy így csak egyre dühösebben lesznek és nem hallgatnak el, mert „az oktatás nemzeti ügy”.

Pár perccel a meghirdetett fél 7-es kezdés előtt százan már gyülekeznek a Belügyminisztérium épülete előtt, ahol a járdát a rendőrök gondosan lezárták a tüntetők előtt. Az esemény linkjét itt találja. 

„Pintér, gyere le” és „Ne nézzetek hülyének”

- ezeket kiabálják a tüntetők, akik között többségében diákok vannak. A tér folyamatosan telik, egyre többen érkeznek még így is, hogy délután hirdették meg az eseményt. 

Az elbocsájtások kegyetlen megtorlások

A Tanítanék Mozgalom eközben szombaton délután öt órára hirdetett tüntetést a Klebelsberg Központ budapesti épülete elé.

„Pintér Sándor belügyminiszter ámokfutását nem tűrhetjük tovább, a nevéhez köthető november végi elbocsátások kizárólag a kegyetlen megtorlásról szólnak. Pintér mellett azonban ideje felelősségre vonnunk a tankerületi vezetőket is, akik mindeddig tétlenül nézték mindezt”

– olvasható a Tanítanék közleményében.

Törley Katalin Maruzsa Zoltánt, Pintér Sándort és Orbán Viktort is lemondásra szólította fel

„Sokkal-sokkal dühösebb vagyok, mint két hónappal ezelőtt” – kezdte beszédét Törley Katalin, októberben elbocsájtott tanár, aki egykor a Kölcsey Gimnáziumban tanított. Ezután felolvasta a Belügyminisztérium ma megjelent közleményét a tanárok kirúgásának okáról, amit a tömeg hangosan kifütyült. Azt mondta, ezt a közleményt korábban adták ki, mint hogy a tanárok megtudták a kirúgásukat.

A kormány egymillió gyereken akar bosszút állni?

– tette fel a kérdést Törley. Majd felsorolta, hogy ma kiket rúgtak ki, akik között van végzős osztályfőnök, pályakezdő tanár is. Véleménye szerint nem véletlen, hogy most történtek kirúgások: Törley szerint jelenleg az országban nincs benzin, nem jön pénz az EU-tól, de a kormány most kezd el bosszút állni a tanárokon. Beszéde végén Maruzsa Zoltánt, Pintér Sándort és Orbán Viktort is lemondásra szólította fel.

Törley Katalin: Radikális munkabeszüntetésre van szükség

A szülőktől azt kérte, hogy védjék meg a tanárokat, a diákoktól pedig azt, hogy szervezkedjenek. A tanároknak pedig azt üzente: álljanak le, radikális munkabeszüntetésre van szükség. Ezután felsorolta, hogy mely iskolákban mennyi pedagógus kezd munkabeszüntetésbe holnaptól. A felsorolt intézmények dolgozói száma közel a százat éri el már most is, és ez csak a jéghegy csúcsa. Folyamatosan érkeznek hozzájuk a jelzések. 

„Általános sztrájk” – skandálták az összegyűltek Törley Katalin beszéde után, tudósított a telex.hu.

"Pelikán József: Mennyit kapok?
Pelikán lánya: Hát az attól függ, mert lehet, hogy csak pénzbírság, de lehet, hogy a legsúlyosabb, hát szóval halál. Tetszik tudni az a kérdés, hogy apukával példát akarnak-e statuálni.
Pelikán József: Micsoda? Halál?
Pelikán lánya: A statuálás a lényeg, mert aszerint kapja apuka a büntetést."


Nem tudott nem ez a párbeszéd az eszembe jutni a Tanúból Gulyás Gergely mondatáról, miszerint azért rúgtak ki ma 8 tanárt, mert a jog mindenkire vonatkozik. Mert itt is a stautálás a lényeg! - írja bejegyzésében Jámbor András.

Majd így folytatta: 
Hogy lehet a jogra hivatkozni, amikor a kormány írta át azt a sztrájktörvényt, lehetetlenítette el a sztrájkot, ami miatt most a tanároknak polgári engedetlenséghez kell nyúlniuk?
Ha mindenkire vonatkozik, akkor miért nem mind a több ezer tanárt rúgják ki aki tiltakozott?
Hogy lehet, hogy csak budapesti tanárokat rúgnak ki?
Miért nem rúgtak ki senkit majdnem két hónapig?
Miért nem azokat rúgják ki akkor már, akik a legtöbbször vettek részt akcióban?

Mindezt azon a napon amikor kiderül, a Fidesz kis játszmája miatt, amivel saját hatalmukat, korrupciójukat, a magyar államban elfoglalt pozíciójukat védik, nem érkezik meg az EU-s pénzek jó nagy része. Pedig minden óra károkozás Magyarországnak ameddig ezek a pénzek nem jönnek meg.
Egy biztos: nem így képzeltük el a rendet‼️

Fénykép: Jámbor András facebook, még a gyülekezés pillanatai