A helytörténeti egyesület három évvel ezelőtt mutatta be a MarosKult nevű vlogsorozatát, az első évad tíz részből állt. Drónvideók készültek egy hobbidrónos segítségével a város több nevezetes épületéről. Először nem is gondolták, hogy több része lesz, de olyan sok anyag gyűlt össze, hogy összeállt tíz kisfilm. Az első évadon Csikota Vivien, Fehér Anna és Zeitler Ádám dolgozott, többek között megjelent a Hagymaház, a Hagymatikum, és a vármegye háza épülete.

Akkor merült fel, hogy legyen folytatása, ez idén állt össze új csapattal, Zeitler Ádám most Csávás Antallal és Jéger Szabolccsal dolgozik a felvételeken.

Az első rész a Maros-partról szól, a második pedig az Erzsébet-árvaház épületéről. Megtudhatjuk az épület történetét és a jellegzetességeit, művészeti, építészeti szempontból. Az első évadban igyekeztünk a leghíresebb épületekről forgatni, most a természeti értékekre is hangsúlyt fektetünk és az egyházi épületekre

- fogalmazott a frisshirek.hu-nak Zeitler Ádám, az egyesület elnöke. Az epizódok hetente jelennek meg a Szirbik Miklós Egyesület facebook oldalán és ez az évad is tíz részből áll majd.

Az egyesület nagy feladatok elé néz év elején, hiszen tisztújító közgyűlést tartanak, ahol elnököt és két alelnököt választanak.

Fotó: pillanatkép a Szirbik Miklós Egyesület videójából.