2023.11.29., szerda - Taksony
Budapest: 2o - 3o
Az ország 19 megyéjében

Négynapos munkahetet javasol a Párbeszéd

frisshirek.hu | 2022. november 28. - 17:00
Négynapos munkahetet javasol a Párbeszéd
A Párbeszéd ismét benyújtja a parlamentnek a négynapos munkahétről szóló határozati javaslatát – jelentette be hétfői, online sajtótájékoztatóján a párt szóvivője.

Az MTI beszámolója szerint Barabás Richárd azt mondta, hogy

a megváltozott munkakörülmények, az automatizáció, valamint a digitális megoldások miatt sem a gazdaság, sem a munkavállalók igényeit nem elégíti ki az ötnapos munkahét.

Hozzátette, a piaci szereplők is azt igazolják vissza, hogy a kétnapos hétvége nem elég a pihenésre.

A XI. kerületi alpolgármester hangsúlyozta, a kutatások szerint

a négy napot dolgozók intenzívebben és fókuszáltabban, de örömmel végzik a dolgukat, mert kárpótolja őket a plusz egy szabadnap.

Barabás Richárd kiemelte, hogy nem az eddigi öt nap munkaóráit csoportosítanák át négy napra, hanem

alapesetben megőriznék a nyolcórás keretrendszert, miközben szabályoznák, hogy ezért egyetlen munkavállaló se kaphasson kevesebb bért.

Azokan a munkakörökben, amelyek szükségessé teszik a pénteki munkavégzést a Párbeszéd azt javasolja, hogy hétfőtől csütörtökig a munkavállalók napi hét órát dolgozzanak, pénteken pedig négyet – mondta a politikus.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt: a Telekomnak bejött a négynapos munkahét. A negyedéves tesztidőszakot a telekommunikációs cég sikeresnek könyvelte el, és bejelentették, hogy folytatni fogják.

Fotó: Facebook/Barabás Richárd oldala