A demonstráció résztvevői ezután a minisztérium épületétől a Kossuth térre vonultak. A rendezvény moderátora Nagy Zsolt színművész a kormánypárti sajtónak azt üzente:

írjatok, amit akartok, ezek az emberek azért vannak itt, mert kiállnak a tudásért

A színész a jelenlegi iskolarendszert „elavult tákolmánynak” nevezte, majd arra kérte a tüntetőket, készítsenek szelfit, és küldjék azt el a Belügyminisztérium ügyfélszolgálatára, hogy a tárcának ne kelljen a tankerületektől begyűjteni a résztvevők nevét. 

A tüntetésen több pedagógus is felszólalt. A Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium egyik tanára felszólalásában arról beszélt, hogy úgy tűnik, van még remény, mert egy diákja a szalagavatón közölte vele: tanár akar lenni. Ezt követően a hatalomnak azt üzente:

hallgassák meg egy nemzedék szavát.

Szilágyi Kitti óvodapedagógus szerint nem megoldás, hogy egy pedagógust terhelnek kettő vagy több ember munkájával ingyen. Nem az a megoldás, hogy megfenyegetik a kiüresített sztrájkjog miatt polgári engedetlenkedő tanárokat, és kirúgják őket – mondta.

Mi tisztességes pedagógusok, tisztességes emberek szeretnénk maradni

Egy vidéki egyházi iskola tanára, Horváth Dániel arra kérte az oktatásügyi döntéshozókat és a tankerületeket, hogy „hallassák a hangjukat”. A pedagógus Márai Sándor Halotti beszéd című művének átíratát olvasta fel.

Pataki Klára gyógypedagógus, egy autista lány édesanyja elmondta, tudja milyen érzés egy végig tanított nap után még 2-3 órát készülni a másnapi órára. 

Szent, megszállott őrültek tartják vállukon az egész rendszert legyen szó oktatásügyről, egészségügyről vagy a szociális szféráról. Felfogjuk-e végre, hogy minden mindenkit érint, mert egy közösség, egy ország vagyunk? 

– tette fel a kérdést hangsúlyozva, a közöny lassan ölő méreg.

Széplábi Bori énekesnő szülőként szólalt fel, mint mondta, 30 éve járt általános iskolába, a gyerekei pedig most ugyanoda járnak, mint ő egykor, és még mindig ugyanazok a tanárok tanítanak ott. Ez szerinte jól hangzik, de igazából nem az, mert ez az elöregedés jele, és a közoktatásban szerinte csak „a szent bolondok maradnak”. A szülőknek azt üzente:

legyetek dühösek!

Az Egységes Diákfront képviselőinek egyike beszédében azt mondta: élete 5536 napjában nem foglalkozott a hatalom a tanárokkal.

Határozzuk meg mi a saját sorsunkat, védjük meg a jövőnket, szabadságunkat

- tette hozzá.

A diákmozgalom másik képviselője arról beszélt, hogy sajnálja, hogy tizenévesen ezen a színpadon kell állnia, majd beszélt az iskolák állapotáról, a diákok túlterheltségéről és az eszközhiányról is.

A tanárok vásárolnak felszerelést, az OKTV-írás közben eláztak a papírok

- mondta.

A szervezet következő képviselője szerint az „arrogáns, cinikus kormány megveti őket”.

Idén még lesz egy tüntetésünk, ahol senki nem fog fázni a forradalom tüze miatt!

A tömegből a „nem hagyjuk”, a „nincs tanár, nincs jövő” és az „elegünk van” skandálás is hallatott. Bejelentették azt is, hogy az Egységes Diákfrontnak az idei utolsó megmozdulása december 9-én lesz.

Molnár Áron színművész, noÁr mozgalom alapítója arról beszélt, hogy legyünk dühösek, és ne maradjunk csendben, ne csak az oktatás miatt, hanem minden ügyben.

Ezek nem a jobb vagy baloldal ügyek, nem keresztény vagy nem keresztény, vidéki vagy budapesti ügyek, hanem a mi közös ügyünk

– mondta Molnár. 

Fogjunk össze, harcoljunk közösen!

Molnár Áron szerint egy kormányplakát egy pedagógus bére, összességében ezekből 10 ezer tantermet lehetett volna felújítani. Molnár szerint a “rosszcsont” miniszterelnök havi 3 milliós bére egy pedagógus éves bére. A képviselők mondjanak le a béremelésükről, azt adják a pedagógusoknak. Mindenhol kezdjenek ülősztrájkba, ahogy Miskolcon teszik.

Bojár Gábor milliárdos üzletember videóüzenetet küldött a tüntetés résztvevőinek.

Veletek vagyok, és tudom, hogy az üzletemberek és vállalkozók között ezzel nem vagyok egyedül

– mondta. Leszögezte: tudja, az ország gazdaságai is első sorban a pedagógusokon múlik.

Ezt követően a Pedagógusok Szakszervezete, a Tanítanék Mozgalom, az Adom Diákmozgalom és a Szülői Hang képviselői tettek fel kérdéseket nemzeti konzultációként. Kérdésként a pedagógusok kilenc követelésének pontjairól szavaztatta meg a résztvevőket, és a tiltakozás folytatását ígérték. Ezután a résztvevők a magasba emelték a telefonjaikat és világítottak vele.

Ezután a szakszervezetek képviselői mécsest helyeznek el a színpadon, és Nagy Zsolt elmondja, hogy december 8-a a következő sztrájk, másnap lesz a diákok tiltakozása.

Elindul végül a Grund, de Nagy Zsolt, azt kéri, vegyék le. 

mutassuk meg, hogy nem vagyunk nihilista senkiháziak, és néma csendben hagyjuk el a teret.

A diákok, szülők és tanárok 9 pontos követelése a következő:

• Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
• Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza!
• Megbecsülést a pedagógusoknak!
• Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
• Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
• Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
• Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
• Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
• Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
• Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

fotó: PDSZ