Míg rövid távon a kkv-knak stagnáló gazdasági környezettel és magas árakkal kell megküzdeniük, hosszabb távon csak képességeik megerősítésével válhatnak versenyképesebbé. Mindkét kihívásban kulcsfontosságú a vállalkozásfejlesztési politika, amelynek aktuális kérdéseiről, megújításának lehetőségeiről az Egyensúly Intézet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) partnerségben indított konzultációt. A sorozat zalaegerszegi rendezvényén a megszólalók egyetértettek abban, hogy a vállalkozások előtt álló legkomolyabb nehézségek között van az energiaválság és a munkaerőhiány. Utóbbit, valamint a hatékonyságbeli lemaradást elsősorban az oktatás, képzés komolyabb fejlesztésével lehet orvosolni – hangzott el a rendezvényt záró fórumon. 

A Frisshirek.hu számára eljuttatott sajtóközlemény szerint az eseményen részt vett Vadvári Tibor alpolgármester és Sifter Rózsa főispán is. Az alpolgármester beszámolt a térségbeli fejlesztésekről, ezek között a Modern Városok Program keretében megvalósult és más, egészségügyi és oktatási intézményeket érintő intézményi beruházásokról. A város egyik legfontosabb fejlesztésének, az autóipari próbapályának komoly gazdaságélénkítő hatása is van.

Az információ megosztása, a tapasztalatcsere elengedhetetlen annak érdekében, hogy a megye vállalkozói megfelelő módon tudják munkájukat végezni 

– hangsúlyozta Sifter Rózsa. Ehhez kapcsolódóan szót ejtett a térségben zajló beruházásokat lehetővé tévő együttműködésekről is. 

A támogatáspolitika tanulságai

Filippov Gábor, az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója előadásában a hazai vállalkozásfejlesztés-politika jellegzetességeiről beszélt. Az agytröszt most zajló kutatásának részeredményeit bemutató prezentációjában elmondta:

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is kiemelten nagy hangsúlyt kap az állami támogatáspolitika. Ugyanakkor itthon sokkal jellemzőbb a külföldi tulajdonú vállalatok támogatása - ez különösen érvényes a legnagyobb összegű támogatásokra. A vállalkozásfejlesztés tanulsága az, hogy a támogatások pozitív hatása a vártnál kisebb mértékben gyűrűzik le a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozásokhoz.

A megrendelések, a beszállítói, alvállalkozói rendszerek és a vállalati kultúra sem fejlődött, illetve nőtt olyan mértékben, mint azt a szakértők a korábbi évtizedekben remélték. A kkv-k közvetlen támogatásának egyik fő tapasztalata is az, hogy a termelékenység javult ugyan az elmúlt években, de még mindig nagyon alacsony mértékű, különösen az itt működő multinacionális cégekkel összevetve. Mindez ráadásul úgy is igaz, hogy az uniós és a hazai fejlesztési támogatások GDP-arányosan meglehetősen magasak - olvasható a közleményben.

Stagnáló gazdaság, magas infláció, de válságállóbb munkaerőpiac jön

A jelenlegi turbulens gazdasági környezetben a vállalatoknak különösen fontos a tervezhetőség, a következő hónapok döntéseinek tényalapú előkészítése. Ebben nyújtott segítséget az eseményen az Egyensúly Intézet azzal, hogy ismertette a magyar és globális gazdaság kilátásait. Az agytröszt vezető közgazdásza, Ifj. Becsey Zsolt rámutatott, hogy a következő néhány negyedévben a növekvő árak miatt hatékony lakossági és vállalati alkalmazkodásra lesz szükség.

Az infláció nem csupán idén, hanem jövőre is magas maradhat, és 2023-ban már várhatóan reáljövedelem-csökkenést is eredményez. Ugyanakkor tömeges leépítésekre, jelentős munkanélküliségre nem számít a szakember. 

Összességében a gazdaság szereplői nem fogják tudni ideiglenes megoldásokkal átvészelni a következő hónapokat, sőt akár éveket. Főként az energiabeszerzéseket tekintve kell felkészülni a környezet tartós megváltozására. 

Objektív kép a vállalkozásoknak

Az erős gazdaság alapját az erős vállalkozások jelentik, mondta el az eseményen Balogh Ádám, a VOSZ megyei elnöke, hozzátette:

A sikeres stratégiaalkotás alapjául pedig az informálódás, az alapadatok, a gazdasági környezet ismerete, a tendenciák felismerése szolgálnak, ahogyan az érdekképviseleti munka megalapozását is mindezek, valamint a vállalkozókkal folytatott párbeszéd, a véleményük alapján kidolgozott javaslatok adják.

Fotó és forrás: Egyensúly Intézet-VOSZ konzultáció sorozat, Zalaegerszeg