Ukrajnába utazhat Novák Katalin köztársasági elnök, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozzon, az Index információi szerint a köztársasági elnök pénteken már el is indult Ukrajnába, és Lengyelországon keresztül utazik majd. 

Novák Katalin sajtósa a Telex kérdésére azt mondta:

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja, hogy a köztársasági elnök Ukrajnába utazik.

Hozzátette: az elnök programjairól a kellő időben tájékoztatják a nyilvánosságot. Hogy ez várhatóan mikor történik meg, arra azt mondta: ha aktuális lesz.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt heti kormányinfón erősítette meg újságírói kérdésre, hogy lesz ukrajnai kormánylátogatás, de biztonsági okokra hivatkozva nem árult el részleteket erről.

Gulyás azt is elmondta akkor, hogy

más országok gyakorlatához hasonlóan csak utólag kommunikálnak majd a látogatásról.

A Telex cikkében emlékeztetett, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta járt a háború sújtotta országban Boris Johnson és Rishi Sunak brit kormányfő, a francia Emmanuel Macron, a német Olaf Scholz és az olasz Mario Draghi, illetve egy szintén közös út alkalmával Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő. Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke többször is találkozott Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Magyarországról eddig nem látogatott vezető magyar politikus Kijevbe, se a kormányfő, se az államfő.

A háború kilenc hónapja tart, ezen idő alatt csak két miniszter, egy államtitkár és a Magyar Honvédség parancsnoka tett hivatalos látogatást Ukrajnában.

Fotó: Facebook/Novák Katalin oldala