A Black Friday az Egyesült Államokból terjedt el, és vált népszerűvé hazánkban is. Az úgynevezett fekete péntek az amerikaiak nagy ünnepe, a hálaadást követő pénteket jelenti - emlékeztet összeállításában az Index.

A hálaadást november negyedik csütörtökén ünneplik, így a Black Friday szükségszerűen november 22. és 29. közé esik minden évben. 1966 óta használják a kifejezést, amelyet a rendőrségtől kapott a túlzottan megemelkedő közlekedés és az így kialakuló káosz miatt.

Mára viszont inkább az jut eszükbe e kifejezés hallatán, hogy a kereskedők a nyereséget feketével, míg a veszteséget piros színnel jelölik. Ebben az időszakban azonban inkább feketével kell írni a könyvbe.

Magyarországon ez a "nap" inkább hétvégére vagy akár egy hétre is esik, amikor szinte minden üzlet meghirdet valamilyen rendkívülinek tűnő akciót, legyen az online vagy offline kereskedés. Az eredeti amerikai fekete péntek-i akciók azonban nem annyira jellemzők hazánkban, mert a tengerentúlon akár 100 ezer forint feletti valódi kedvezményeket is meghirdetnek erre az alkalomra.

Mindezt megfejeli itthon az idei 20 százalék feletti infláció, a gyenge forint árfolyam mellett pedig a nagy akciók szinte eltörpülnek.
Jelenleg a magyar vásárlók bizonytalanok, ezért a szokásosnál jobban meggondolják, mi kerüljön a kosárba

- nyilatkozta az Indexnek Várkonyi Balázs, az eMAG igazgatótanácsának elnöke. Mivel azonban már előretartanak az érkező hatalmas rezsiszámláktól, inkább az akciókat tartogató Black Friday-ra időzítenék a magyarok az ünnepi nagy bevásárlást. Bár korábban a szakemberek attól tartottak, hogy idén elmaradhat ez a különleges akciós alkalom, ahogy arról a Frisshirek.hu-n is beszámoltunk, mégis jó karácsonyi szezonra számít az elnök a borús kilátások ellenére is, a válság ráadásul lendületet adhat az e-kereskedelemnek is.

A fekete péntek a fogyasztóvédők nagy napja is, amikor árgus szemekkel figyelik az akció-meghirdetések helyes voltát.

Az adventi időszakban a hatóság figyelemmel van az időszaki vásárokra, de a beltéri üzletekre egyaránt, és nem feledkezik meg az online részlegről sem. Egy Facebook-videóban hívták fel a figyelmet arra, hogy mit vizsgálnak meg a kereskedőknél:

  • fel van-e tüntetve a korábbi ár, és ha igen, akkor a régebbi ár megfelel-e a valóságnak, a leárazás bejelentését megelőző 30 napon belül számítva.
  • a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat is nézik, például ha túl hosszú az akciós időszak, vagy ha az akciós termék már a leárazás elején készlethiányos.

A Gazdasági Versenyhivatal szintén egy videóval sietett a vásárlók segítségére, mire érdemes figyelni ebben az időszakban kiemelten is:

A kiemelt kép forrása: unsplash.com