Chovanecz Kata és Haág Zalán, a helyi Fidesz-KDNP önkormányzati képviselők szerint, mivel szervezetileg egyesítették a Szegedi Nemzeti Színházat és a Szegedi Szabadtéri Játékokat, ezért utóbbi

több száz milliós forintos pályázati lehetőségtől esett el.

Az önkormányzat szerint ez azonban nem igaz, mert ők megkérdezték az egyesítésről Fekete Pétert az akkori Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárát, aki az összevonásról szóló városi döntést megértette és tudomásul vette. Az erről folyó vita nem újkeletű, korábban már a szeged.hu is írt róla. 

Barnák László Főigazgató a Szeged TV Körút című műsorában elmondta, hogy a covid miatti illetve a mostani gazdasági nehézségek is az okai annak, hogy a produkciókkal kapcsolatos egyeztetések, tárgyalások elnyúlnak, ahhoz képest, hogy 2020-at megelőzően a következő évi programot már a nyár végén bejelentették. A munkát egyébként már ők is elkezdik az őszi időszaknál sokkal hamarabb.

Az együttműködő partnerek is most ugyanazon nehézségekkel küzdenek, mint a színházak, így a Szegedi Nemzeti Színház: kénytelenek télen akár több hónapra bezárni, ennek következtében pedig az évaduk akár megnyúlhat, a szokásos június eleji évad végétől akár júliusig is kitolódhat az évad záró dátuma. Ez, és a nehéz, kiszámíthatatlan gazdasági környezet az oka, hogy ,,csak” november elején hirdettek programot, jelenleg 20 koncert és előadás dátuma ismert, és további előadásokat fognak még tavasszal meghirdetni, ugyancsak az egyeztetési nehézségek miatt.

Fontos is, hogy legyenek meghirdetett előadások, mert nem mindenki elégedett a városban az eddigi bejelentésekkel, és akad olyan szegedi orgánum, amely arról ír, hogy a műfaji sokszínűség régen sokkal inkább jellemző volt a szabadtérin. 

Nem közvetlenül erre reagálva, de Barnák László a televízióban elmondta: mindig végeznek a közönség között közvélemény-kutatást, tehát mérik az igényeket. Hozzátette, hogy idén a La Traviata opera, illetve a Szabadság, szerelem - Petőfi, a vitéz című tánc-színjáték előadásain fél-háromnegyed ház volt. A műfaj szerelmesei eljönnek megnézni ezt a művet, vágynak rá, a legszélesebb értelemben vett közönség azonban tart kicsit tőle, mondta a főigazgató. Azt ő maga is elismerte, hogy

a játékok költségvetéséből hiányzik több száz millió forint, amit nem kaptak meg

(arról a műsorban nem beszélt, hogy ez állami, esetleg önkormányzati, vagy mindkét forrásból származó hiány), ezért is kell még inkább hangsúlyosan megnézni azt, hogy milyen rentábilis előadásokat tudnak Szegedre csábítani. A Chicago musical mindenképpen ilyen.

A teljes program tehát tavasszal derül majd ki.

Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok / Németh György