Szembetűnő, hogy a Katarhoz közel fekvő perzsa országból nagyon sok nő érkezett a világbajnokságra, akik közül szinte senki nem viseli a hijabot, a hazájukban a nők számára kötelező fejkendőt. A világbajnokság az iráni rendszer elnyomó politikája elleni tiltakozás egyik helyszínévé vált, melyen a Katarban pályára lépő válogatott tagjai, illetve az őket elkísérő szurkolók is demonstrálnak.

Iránban a nők nem látogathatnak férfi labdarúgó mérkőzéseket, így sokan éltek a lehetőséggel, hogy Katarban egy világbajnokságon szurkolhassanak hazájuk válogatottjának. Sok iráni szurkolóhölgy a hazai rendszerellenes tüntetéshullám elhíresült jelmondatát, a Women, life, freedom (Nők, szabadság, élet) feliratot viseli szurkolói pólóján.

Mint ismeretes, az iráni válogatott tagjai első katari világbajnoki mérkőzésükön, Anglia ellen nem énekelték a himnuszt. A válogatott csapatkapitánya a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón nyíltan támogatásáról biztosította a rendszer ellen tüntetők százezreit valamennyi csapattársa nevében. A himnusz éneklésének megtagadására az iráni állami televízió az élő közvetítés azonnali megszakításával reagált.

A közel-keleti országban harmadik hónapja zajlanak rendszerellenes tüntetések, melyek első vonalában küzdenek az iráni nők is. A mindezidáig több mint 400 halálos áldozatot követelő demonstrációk közvetlen kiváltó oka egy fiatal kurd nő tragikus halála volt, akit a fejkendő nem megfelelő viselése miatt vettek őrizetbe. Mahsza Amini a bántalmazása következtében kómába esett, majd a kórházban elhunyt. A tüntetések célja ma már nem csupán a nők jogainak kiterjesztése, a demonstrálók rendszerváltozást akarnak.