2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -5o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Búcsú a Zsolnay-kúttól

frisshirek.hu, 2022. november 25. - 16:45
Búcsú a Zsolnay-kúttól
Hosszabb időre elbúcsúzhatunk a Pécs belvárosában található Zsolnay Vilmos emlékkút látványától. Nem kell semmi rosszra gondolni, csupán a szakemberek lázasan dolgoznak a régóta várt restauráláson.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ősszel megszépült a Széchenyi tér egyik ikonikus eleme, a Hunyadi-szobor talapzata, most pedig a tér alsó részén található úgynevezett bikafejes szökőkút újul meg. Aki mostanában arra járt, láthatta, hogy már el van falazva az emlékmű, erre a munkálatok miatt van szükség, de a fal az esőtől is védi a restaurátorokat.  

A Biokom Nkft tájékoztatása szerint Zsolnay Vilmos-emlékkút bikafejeire igencsak ráfér a javítás. Egy korábbi rongálás miatt még az ezredfordulón újragyártották, azóta azonban nem voltak felújítva, ezért az állaguk jelentősen leromlott. Több helyen megrepedtek, apró részek törtek le belőlük, és fennáll a veszélye, hogy még rosszabb állapotba kerülnek - írták.

A munkálatok során a 4 bikafejből 2 lesz cserélve. Ezek közül az egyik egy több mint 100 éves eredeti példány, a másik pedig egy 1982-es másolat. A másik kettőt is javítják,  melyek 2000-ben lettek feltéve.

A felújítás és a vízkőtelenítés, nemcsak a bikafejeket, hanem a kút teljes egészét érinti.

A díszes kúttól azonban nemcsak a restaurálás miatt kell egy időre búcsút vennünk, hiszen a munkák végeztével megkapja majd a megszokott téli burkolatát, amit várhatóan majd csak jövő tavasszal, áprilisban vesznek le róla.

Fotók: Frisshirek.hu, Biokom Facebook oldala