Ősszel megszépült a Széchenyi tér egyik ikonikus eleme, a Hunyadi-szobor talapzata, most pedig a tér alsó részén található úgynevezett bikafejes szökőkút újul meg. Aki mostanában arra járt, láthatta, hogy már el van falazva az emlékmű, erre a munkálatok miatt van szükség, de a fal az esőtől is védi a restaurátorokat.  

A Biokom Nkft tájékoztatása szerint Zsolnay Vilmos-emlékkút bikafejeire igencsak ráfér a javítás. Egy korábbi rongálás miatt még az ezredfordulón újragyártották, azóta azonban nem voltak felújítva, ezért az állaguk jelentősen leromlott. Több helyen megrepedtek, apró részek törtek le belőlük, és fennáll a veszélye, hogy még rosszabb állapotba kerülnek - írták.

A munkálatok során a 4 bikafejből 2 lesz cserélve. Ezek közül az egyik egy több mint 100 éves eredeti példány, a másik pedig egy 1982-es másolat. A másik kettőt is javítják,  melyek 2000-ben lettek feltéve.

A felújítás és a vízkőtelenítés, nemcsak a bikafejeket, hanem a kút teljes egészét érinti.

A díszes kúttól azonban nemcsak a restaurálás miatt kell egy időre búcsút vennünk, hiszen a munkák végeztével megkapja majd a megszokott téli burkolatát, amit várhatóan majd csak jövő tavasszal, áprilisban vesznek le róla.

Fotók: Frisshirek.hu, Biokom Facebook oldala