A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében idézi a tárcavezetőt az EU-s energiaügyi miniszterek rendkívüli tanácsülését követő sajtótájékoztatójáról, aki elmondta, hogy a javaslat a jelenlegi formájában nem vonatkozna sem a csővezetékes, sem pedig a tengeri szállításra, ha az a csővezetékes szállítás ellehetetlenülése miatt válik szükségessé, ami fontos az ukrajnai tranzit zavarai miatt.

Ha nem így lenne, az az orosz szállítások visszaesésével, ezáltal pedig az árak emelkedésével járna - jelentette ki Szijjártó Péter, aki kitért az Európai Bizottság további javaslataira is, amelyek szavai szerint ugyancsak veszélyeztetnék a kontinens energiabiztonságát.

Az elfogadásra váró földgázpiaci szolidaritási intézkedéseket újabb brüsszeli "hatalmi törekvésnek" nevezte, amelyek a tagállamok energiapolitikai szuverenitását célozzák szerinte.

A résztvevők egy jelentős részének ellenállása miatt elmaradt a megállapodás a kérdésben - jelentette ki tárcavezető, aki üdvözölte azt is, hogy sikerült elérni az önkéntességet a közös földgázbeszerzési mechanizmus területén. A javaslattal kapcsolatban tovább vitás elemet is talált.  A tagállamoknak hat héttel előre be kellene jelenteniük az Európai Bizottságnak, ha földgázszállításról kívánnak tárgyalni. Ez Szijjártó szerint azért borzalmas, mert a jelenlegi válsághelyzetben gyors döntésekre van szükség.

Az érzékeny információk átadása pedig komoly érdeksérelemmel járna - szögezte le.

Ez nyilvánvalóan nonszensz, őrültség, nem is értjük, hogyan kerülhetett bele a javaslatba

- mondta a miniszter, majd kitért a másik vitatott pontra is. Elegendő betárolt földgáz esetén egy részét át kellene adniuk egyes, nehézséggekel szembenéző országoknak veszélyhelyzetben.

Képzeljék el azt a helyzetet, hogy a magyar emberek pénzén megvett földgáz kapcsán, amit a magyar emberek használatára és a magyar gazdaság működtetésére vásárolunk és teszünk be a tárolókba, valaki Brüsszelből utasíthat minket arra, hogy azt ne a magyar emberek és vállalatok használják fel (...), hanem másik országnak kelljen odaadni

- vitatta el a szolidaritás felelősségérzetét a magyar polgároktól Szijjártó Péter. Ezek után azonban a kormány részéről lényegesebb nézőpontra is áttért, felemlegetve azt, hogy a tárolók feltöltésekor még magasabb árakon vásárolhatták meg az országok a gázt.

Szijjártó elmondta azt is, hogy megkezdték a tárgyalást a gázársapkáról is, azonban döntés nem született, ennek érdekében december 13-ra újabb rendkívüli tanácsülést hívtak össze. A javaslatot veszélyesnek, feleslegesnek és alkalmatlannak nevezte, mondván, hogy

az bizonyos árkörnyezetben okozhatja az Európába irányuló szállítások visszatartását vagy eltérítését más térségekbe, ráadásul nem is felel meg az Európai Tanács legutóbbi ülésén hozott döntésnek.

Az elfogadott zárónyilatkozatban ugyanis az ál, hogy az ársapka semmilyen módon nem érintheti a hosszú távú szerződéseket, márpedig ez esetben nem ez lenne a helyzet, ami a magyar kormány számára elfogadhatatlan - szögezte le ismét.

Hosszú távú megállapodásokat nem érinhet a gázársapka, Magyarországnak mentességet akarunk ebben a tekintetben kiharcolni, és a szolidaritási mechanizmust sem támogatjuk, ha ilyen észszerűtlen, eszetlen, őrült javaslatok vannak benne

- mondta el a végén Szijjártó, majd beszédét a közlemény szerint azzal zárta, hogy az energiaválságot a piacon lévő földgáz mennyiségének növelése oldaná meg, ehhez nem kellene kizárni egyetlen szállítót sem, viszont új forrásokat és tranzitútvonalakat kellene bevonni.

A kiemelt kép forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala