A Liberális Párt nem tudta bizonyítani, hogy választási csalás történt volna - közölte Alexandre de Moraes, a bíróság elnöke, aki a panaszosok elutasításán túl 23 millió real (mintegy 1,7 milliárd forint) pénzbírságot is kiszabott a kérvényezőkre, mivel azok - megítélése szerint - rosszindulatú és felelőtlen módon jogi csatározást próbáltak kirobbantani.

A választási eredmény felülvizsgálatára vonatkozó kérvényt Bolsonaro pártja arra hivatkozva nyújtotta be, hogy „helyrehozhatatlan szabálytalanságokat” tapasztaltak az elektronikus szavazógépekkel kapcsolatban, melyek hatással lehettek a végkimenetelre – írja az MTI.

A brazíliai elnökválasztás október 30-án tartott második fordulójában a jobboldali Bolsonaro igen szoros versenyben maradt alul a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva korábbi államfővel szemben: Bolsonaro a szavazatok 49,1 százalékát, míg Lula a voksok 50,9 százalékát szerezte meg. 

Bolsonaro mindeddig nem ismerte el nyíltan a vereségét, bár alelnöke, Hamilton Mourao ezt megtette a választás után pár nappal. Mourao azt is kijelentette, nem gondolja, hogy csalás történt volna a választáson.

Lula ismételt elnöksége gyökeres változásokat hozhat Brazíliában. Baloldali program megvalósításának szándéka vezérli az idős politikust, aki korábbi elnöksége idején nyomorban tengődők millióinak helyzetén könnyített.

Környezetvédelmi szempontból is fontos változások jöhetnek: Lula az Amazonas medencéjében Bolsonaro elnöksége idején igen íntenzívvé vált esőerdő irtások teljes leállítását ígérte, meghirdetve a Zéró erdőirtás programját. 

Cél az ottani életközösségek eróziójának megállítása is, melyet 2030-ra kíván elérni. Az őslakosok ügyeinek intézésével tervei szerint egy újonnan felállítandó minisztérium foglalkozik majd, miközben kitiltják a fakitermelőket és a bányavállalatokat földjükről - a news.mongabay.com híradása szerint.

Luiz Inácio Lula da Silva január 1-jén lép hivatalba.

Fotó: news.mongabay.com