2023.06.09., péntek - Félix
Budapest: 20o - 21o
Az ország 19 megyéjében

A légszennyezés közel 240 ezer európai polgár idő előtti halálát okozta két évvel ezelőtt

frisshirek.hu, 2022. november 24. - 11:35
A légszennyezés közel 240 ezer európai polgár idő előtti halálát okozta két évvel ezelőtt
A finomrészecskék által kiváltott légszennyezés 238 ezer ember idő előtti halálához vezetett az Európai Unió területén 2020-ban – közölte az European Environmental Agencya, az unió környezetvédelmi szervezete. Mindez enyhe emelkedést jelent az előző, 2019-es évhez képest. A 2005- ös adatokkal összevetve ugyanakkor 45 százalékos csökkenést tapasztalt az ügynökség. Amennyiben a jelenlegi trend fennmarad, az unió még 2030 előtt elérheti a zéró szennyezésre vonatkozó kitűzött akcióterve teljesítését.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A 27-tagú közösség területén a finomrészecskék levegőbeni koncentrációja 238 ezer ember idő előtti halálát eredményezte 2020-ban – az Európai Környezetvédelmi Ügynökség friss jelentése szerint. Az adat enyhe emelkedést mutat 2019-hez képest annak ellenére, hogy a Covid-19 járvány okozta lezárások következtében csökkent a károsanyag-kibocsátás.

A levegőbe kerülő finomrészecskék alapvetően az autóhasználat, illetve a széntüzelésű erőművek működésének melléktermékei.

Piciny méretük lehetővé teszi számukra, hogy mélyen behatolhassanak az emberi test légzőrendszerébe, növelve a hörghurut, az asztma vagy a tüdőbetegség kialakulásának kockázatát.

A nitrogéndioxid (NO2) belélegzése 49 ezer ember korai halálához vezetett ugyanebben az időszakban Európában az ügynökség közlése szerint. Mindeközben az ózonnak való akut kitettség 24 ezer ember életébe került.

A Covid-19 világjárvány is hozzájárulhatott számos, már korábban a levegőszennyezés következtében megbetegedett ember halálához.

AZ EU 2030-ra 55 százalékkal kívánja csökkenteni a finomrészecskék által kiváltott légszennyezés okozta idő előtti elhalálozások számát a 2005-ös adatokhoz képest.

2020-ra, 15 év leforgása alatt 45 százalékos csökkenést sikerült elérni a halálozások számában. Ha minden a tervek szerint halad, 2030 előtt teljesülhetnek a zéró szennyezésre vonatkozó impozáns akcióterv célszámai - írja a dw.com.

Az egészségügyi világszervezet, a WHO adatai szerint a légszennyezés 7 millió ember idő előtti halálát okozza évente világszerte, mely ugyanolyan súlyos kiváltó oka a korai halálnak, mint a dohányzás vagy a szegényes táplálkozás.

Fotó: eeb.org