A 27-tagú közösség területén a finomrészecskék levegőbeni koncentrációja 238 ezer ember idő előtti halálát eredményezte 2020-ban – az Európai Környezetvédelmi Ügynökség friss jelentése szerint. Az adat enyhe emelkedést mutat 2019-hez képest annak ellenére, hogy a Covid-19 járvány okozta lezárások következtében csökkent a károsanyag-kibocsátás.

A levegőbe kerülő finomrészecskék alapvetően az autóhasználat, illetve a széntüzelésű erőművek működésének melléktermékei.

Piciny méretük lehetővé teszi számukra, hogy mélyen behatolhassanak az emberi test légzőrendszerébe, növelve a hörghurut, az asztma vagy a tüdőbetegség kialakulásának kockázatát.

A nitrogéndioxid (NO2) belélegzése 49 ezer ember korai halálához vezetett ugyanebben az időszakban Európában az ügynökség közlése szerint. Mindeközben az ózonnak való akut kitettség 24 ezer ember életébe került.

A Covid-19 világjárvány is hozzájárulhatott számos, már korábban a levegőszennyezés következtében megbetegedett ember halálához.

AZ EU 2030-ra 55 százalékkal kívánja csökkenteni a finomrészecskék által kiváltott légszennyezés okozta idő előtti elhalálozások számát a 2005-ös adatokhoz képest.

2020-ra, 15 év leforgása alatt 45 százalékos csökkenést sikerült elérni a halálozások számában. Ha minden a tervek szerint halad, 2030 előtt teljesülhetnek a zéró szennyezésre vonatkozó impozáns akcióterv célszámai - írja a dw.com.

Az egészségügyi világszervezet, a WHO adatai szerint a légszennyezés 7 millió ember idő előtti halálát okozza évente világszerte, mely ugyanolyan súlyos kiváltó oka a korai halálnak, mint a dohányzás vagy a szegényes táplálkozás.

Fotó: eeb.org