Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Kötivizig konzorciumában megvalósuló projekt legfőbb célja - a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) programnak megfelelően -, hogy az eddiginél szabadabb utat engedve a folyónak, gyorsabb, akadálymentes lefolyást biztosítanak - ismertette a szervezet közleményében.

Az elmúlt időszakban töltésáthelyezésekkel megszüntették a hullámtéri szűkületeket, elbontották az övzátonyokat, eltávolították az árvizek levonulását gátló tereptárgyakat, illetve az ugyancsak lefolyási akadályt képező, elburjánzott növényzetet.

Új földművek épültek a Tisza jobb partján, Szórópuszta és Doba között, Nagykörű közelében, továbbá a Tisza bal partján Szajolnál és Óballánál - ezzel kritikus szűkületeket szüntettek meg, amely a projekt egyik legfontosabb célkitűzése volt.

376,5 hektárral bővült így a hullámtér.

Visszabontották a Tiszaroff-felsőréti nyárigátat valamint felújítottak egy műtárgyat is. Szükséges volt több helyszínen rendezni az övzátonyokat is: a Tisza bal partján, a kiskörei vasúti híd feletti szakaszon, a Tisza jobb partján, a Kanyari szakaszon, továbbá a Tisza bal partján, a nagykörűi kompátjáró alatti és feletti szakaszokon - részletezték a közleményben.

Természetvédelmi szempontokra is figyelemmel voltak az átfogó beruházás megvalósításakor, ennek érdekében 4100 hektáron lefolyásjavító erdészeti beavatkozást is elvégeztek. Korábban a Frisshirek.hu-n már beszámoltunk a program egyik elemének átadásáról, amikor lezárult Tiszapüspöki és Tiszaug között a hullámtér rendezés.

Közvetve 49 települést érintett a projekt, közvetlenül pedig tizenötöt: Besenyszög, Csataszög, Fegyvernek, Kisköre, Kőtelek, Nagykörű, Pély, Szajol, Szolnok, Tiszabő, Tiszabura, Tiszapüspöki, Tiszaroff, Tiszasüly, Törökszentmiklós.

Fotó: Herczeg Zsolt Facebook-oldala