2022.11.26., szombat - Virág
Budapest: 7o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Ukrajnának le kellett állítania nukleáris erőműveit az ismételt orosz légitámadások miatt

frisshirek.hu, 2022. november 23. - 17:20
Ukrajnának le kellett állítania nukleáris erőműveit az ismételt orosz légitámadások miatt
A kora délutáni órákban ismét csapást mért Kijevre az orosz haderő, célkeresztjükbe az energetikai infrastruktúra létesítményei kerültek – Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint. A nyugat-ukrajnai Lvivben megszűnt az áramszolgáltatás, miként az Ukrajnával szomszédos Moldova területének mintegy felén is. Ukrajnának le kellett állítania nukleáris erőműveit is ma délután.

Legkevesebb egy a kritikus infrastruktúra kategóriájába tartozó létesítményt ért találat Kijevben, miközben városszerte robbanások voltak hallhatóak. A támadás során három ember veszítette életét, további hat személy sebesült meg.

A fővárosban már a támadást megelőzően felzúgtak a légiriadót jelző szirénák. A lakosságot a közösségi médiafelületeken üzenve arra szólította fel a helyi adminisztráció, hogy maradjanak az óvóhelyeken a veszélyhelyzet elmúltáig.

A nyugat-ukrajnai Lvivben teljesen megszűnt az áramellátás – a polgármester közlése szerint. Andrij Szadovij arra is felhívta a lakosság figyelmét, hogy a vízszolgáltatásban is fennakadások lehetnek.

Ukrajnának le kellett állítania két nukleáris erőművét a támadások következtében. A dél-ukrajnai Pivdennoukrajinszki erőmű, illetve a nyugar-ukrajnai Rivne erőművének reaktorai érintettek a kényszerű leállásban -az ukrán erőműveket működtető Energoatom közlése szerint.

Moldova fele is áram nélkül maradt

Az ukrán energetikai rendszerre mért csapások következtében a szomszédos Moldova területének mintegy fele is áram nélkül van jelenleg – közölte az ország miniszterelnökhelyettese - a Reuters híradása szerint.

A Moldelectrica nevű vállalat dolgozik az áramszolgltatás helyreállításán, írta Andrei Spinu Twitter-bejegyzésében.

Kép: A rivnei atomerőmű. Forrás: Wikipedia.