Legkevesebb egy a kritikus infrastruktúra kategóriájába tartozó létesítményt ért találat Kijevben, miközben városszerte robbanások voltak hallhatóak. A támadás során három ember veszítette életét, további hat személy sebesült meg.

A fővárosban már a támadást megelőzően felzúgtak a légiriadót jelző szirénák. A lakosságot a közösségi médiafelületeken üzenve arra szólította fel a helyi adminisztráció, hogy maradjanak az óvóhelyeken a veszélyhelyzet elmúltáig.

A nyugat-ukrajnai Lvivben teljesen megszűnt az áramellátás – a polgármester közlése szerint. Andrij Szadovij arra is felhívta a lakosság figyelmét, hogy a vízszolgáltatásban is fennakadások lehetnek.

Ukrajnának le kellett állítania két nukleáris erőművét a támadások következtében. A dél-ukrajnai Pivdennoukrajinszki erőmű, illetve a nyugar-ukrajnai Rivne erőművének reaktorai érintettek a kényszerű leállásban -az ukrán erőműveket működtető Energoatom közlése szerint.

Moldova fele is áram nélkül maradt

Az ukrán energetikai rendszerre mért csapások következtében a szomszédos Moldova területének mintegy fele is áram nélkül van jelenleg – közölte az ország miniszterelnökhelyettese - a Reuters híradása szerint.

A Moldelectrica nevű vállalat dolgozik az áramszolgltatás helyreállításán, írta Andrei Spinu Twitter-bejegyzésében.

Massive blackout in ???????? after today's Russian attack on ???????? energy infrastructure. Moldelectrica, ???????? TSO, is working to reconnect more than 50% of the country to electricity.

— Andrei Spînu ???????????????? (@AndreiSpinu) November 23, 2022

Kép: A rivnei atomerőmű. Forrás: Wikipedia.