Szijjártó Péter külügyminiszter javaslatára rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozott Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszónak Novák Katalin köztársasági elnök. Az erről szóló határozat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.

A Telex cikke szerint

a 2012-es londoni olimpián aranyérmet nyert Gyurta már egy ideje együtt dolgozik a külügyminiszterrel, 2019-ben lett Szijjártó Péter főtanácsadója.

Akkor havi 616 ezer forintot kapott a feladatért, viszont a Hírklikk 2020-as adatigénylése szerint „sportdiplomáciában való közreműködés” címén abban az évben 11 milliót kapott a minisztériumtól. A Pécsi Stop is kikérte a külügy szerződéseit, és ezekből az derült ki, hogy tavaly 13,2 milliót kapott az egykori úszóbajnok.

Szijjártó azon az eseményen jelentette be Gyurta főtanácsadóságát, amikor együttműködési megállapodást írt alá a Testnevelési Egyetem (TE) rektorával, Mocsai Lajossal. A miniszter beszélt a sportdiplomácia jelentőségéről, és arról is, hogy a megállapodás értelmében értelmében a külképviseletek aktívabban népszerűsítik majd a TE oktatási és tudományos tevékenységét

Az olimpia arany- és ezüstérmes, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok mellúszó 2018-ban jelentette be visszavonulását. A 2016-os riói olimpia óta tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, és benne van a Magyar Úszó Szövetség elnökségében is.

A Telex megkérdezte a külügyminisztériumot, hogy pontosan mit takar Gyurta nagyköveti rangja, milyen feladatai lesznek, kap-e ezért valamilyen juttatást, de egyelőre nem kapott választ a lap.

A hvg.hu szerint

nem feltétlenül következik Gyurta Dániel kinevezéséből, hogy külföldi képviselet vezetésével bízzák meg, de ez is lehetséges.

Nem az olimpiai bajnok úszó az első volt sportoló, aki felbukkan a külügyi tárca környékén... Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2020 májusában a barcelonai magyar örökség feldolgozásával bízta meg az egykori magyar válogatott labdarúgót, Vincze Ottót, havi bruttó 500 ezer forintért.

Fotó: Facebook/Gyurta Dániel oldala