A Telex beszámolója szerint a kormányjavaslattal a Fidesz is egyetért, Pesti Imre képviselőjük felszólalásában azt mondta, a jelenlegi egészségügyi rendszer nem szilárd, és „a betegek érdekében mindenképp hozzá kell nyúlni”. Ő maga „jó szívvel” tudja támogatni ezt a javaslatot.

A KDNP-s Nacsa Lőrinc később arról beszélt, hogy

a törvényjavaslat már egy hete be van nyújtva, mindenkinek volt lehetősége átolvasni, a Magyar Orvosi Kamara is véleményezte, és néhány javaslatát be is építették a javaslatba a képviselő szerint.

A DK-s Komáromi Zoltán szerint viszont „egy féktelen, kontroll nélküli központosítást látunk”, emellett az is baj a javaslattal – bár még nem fogadták el –, hogy nem mondják a betegnek, nem készítik őket előre fel arra, hogy milyen ügyeleti, háziorvosi változtatások várhatók. Komáromi arról beszélt,

bár a javaslatot a kormány kiküldte szakmai szervezeteknek, annak értékelésére csak pár napot kaptak, ami nem tetszett nekik.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP képviselője beszédében azt mondta, hogy a törvényjavaslattal kevesebb lesz a körzet és így távolabbra kerül az alapellátás a betegektől. Az ügyeleti rendszer átalakításával, akár negyedére is csökkenhet azon helyek száma, ahol ügyeleti ellátást nyújtanak.

Ez várhatóan újabb orvoselvándorláshoz, pályaelhagyáshoz vezethet

– figyelmeztetett Kunhalmi.

A Momentum képviselője, Sebők Éva felszólalásában kijelentette:

A magyar emberek súlyos pénzeket fizetnek hónapról hónapra azért, hogy ha szükségük van rá, megfelelő ellátást kapjanak. Tény, hogy az egészségügyi ellátórendszer romjait fenntartani egyre drágább, ez azonban nem lenne így, ha nem érintené ezt a szektort is a kormány hibás gazdaságpolitikája következtében mindent érintő fellépő Fidesz-felár. 

Amint a Telex megírta, a jobbikos Lukács László György szerint a kormány az elmúlt tizenkét évben érdemben nem tudta fellendíteni az egészségügyet A képviselő szerint a javaslattal „hozzák azt a komcsi tempót, amit a Belügyminisztérium most már egy ideje gyakorol”, és

nem tudják beteljesíteni azokat az ideákat, amik egy jól működő, robusztus állami egészségügyről szólnak.

Szabadi István a Mi Hazánktól arról beszélt, a javaslat kulcsfontosságú kérdésekkel – például a finanszírozással, vagy a magán- és állami ellátás kapcsolatával – nem foglalkozik.

Kanász-Nagy Máté az LMP-től azt mondta, a kormány az elmúlt évtizedben sok ezer milliárdot tehetett volna az egészségügybe, de szerinte nem tette, és ennek most látszódnak is a hatásai, és

egyre többen mennek a magánegészségügybe, ami meg közben „óriási anyagi terhet jelent” a pácienseknek.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, bár a szakállamtitkár, Takács Péter azzal a megjegyzéssel látta el az előzetes szakmai egyeztetéseket, hogy amiben nincs egyetértés, az még a kormány elé sem kerül, máris a parlament vitázik a javaslatcsomagról.

Holott a legfontosabb egészségügyi érdekképviseleti szervezet, a Magyar Orvosi Kamara korábban jelezte: nem támogatja, hogy a kabinet a jelenlegi formájában benyújtsa a parlamentnek az egészségügyi törvénytervezetet. A kamara szerint ugyanis az veszélyezteti az ellátásbiztonságot, illetve azt, hogy a közellátásban maradjanak az orvosok.

Mint megírtuk, az ellenzék korábban a szociális törvény módosítása miatt is élt az obstrukcióval, akkor több mint huszonkét órán át tartott a vita.

Kilencpárti egyeztetést kezdeményezett Pintér Sándor az egészségügyi törvény vitája előtt

Az egészségügyi törvény parlamenti vitáját megelőzően kilencpárti egyeztetést kezdeményezett Pintér Sándor belügyminiszter annak érdekében, hogy személyesen adjon tájékoztatást a törvényjavaslat céljáról, tartalmáról a parlamenti frakciók vezetőinek, szakpolitikusainak, szakértőinek – tájékoztatta a Belügyminisztérium (BM) szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint az egyeztetésen – a belügyminiszter mellett – ott volt Rétvári Bence parlamenti, Felkai László közigazgatási és Takács Péter egészségügyi államtitkár, az Országos Kórházi Főigazgatóság és az Országos Mentőszolgálat vezetői, hogy minden kérdésre gyors és pontos szakmai választ kaphassanak a frakciók.

Azt írták: az egyeztetésre a Fidesz- és a KDNP-frakción kívül az LMP és a Mi Hazánk Mozgalom frakciójából ment el országgyűlési képviselő, az MSZP szakértőkkel képviseltette magát. Hozzátették: „a DK, a Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd egész egyszerűen nem vett részt az egyeztetésen".

Jól mutatja a baloldal kétszínűségét és felkészületlenségét, hogy folyamatosan az egyeztetéseket kérik számon a kormányon, de amikor meghívást kapnak egy szakmai egyeztetésre, akkor arra a baloldali pártok többsége el sem megy

– fogalmaztak.

Fotó: Takács Péter, a Belügyminisztérium államtitkára előterjesztőként felszólal az Egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 23-án. MTI/Kovács Attila