2023.12.04., hétfő - Barbara, Borbála
Budapest: -4o - -3o
Az ország 19 megyéjében

Nem lesz népszavazás Skóciában a függetlenségről

frisshirek.hu | 2022. november 23. - 14:15
Nem lesz népszavazás Skóciában a függetlenségről
Az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága elutasította a skót függetlenségről tartandó referendummal kapcsolatos beadványt, így Skóciában nem tartanak megismételt népszavazást a Nagy-Britanniából való kiválásról.

A Legfelsőbb Bíróság egyhangú határozata megtorpedózta a nacionalista skót kormányzat tervét, mely egy jövő évi, megismételt népszavazást szándékozott kiírni Skócia függetlenné válása érdekében.

Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere, a Skót Nemzeti Párt elnöke kijelentette, tiszteletben tartja a bírósági határozatot, bár csalódott a döntés kapcsán.

Ha Skócia nem dönthet a saját jövőjéről a Westminster hozzájárulása nélkül, az Egyesült Királyság, mint szabadon választott partnerség egy mítosz csupán – írta Sturgeon Twitter-bejegyzésében.

A Skót Nemzeti Párt (SNP) a bírósági döntést megelőzően azzal fenyegetőzött, hogy  elutasító határozat esetén a következő általános választást arra használja majd, hogy Skócia lakossága szavazhasson az Egyesült Királyságból való kiválásról, alkotmányos káoszt kiváltva ezzel.

A Legfelsőbb Bíróság skót elnöke, Robert Reed a döntést követően kijelentette, a skót parlament nincs olyan hatalommal felruházva, hogy önhatalmúlag referendumot írjon ki Skócia függetlenségéről.

Az SNP-vezette kormány jövő év októberében szándékozott referendumot tartani, melynek egyetlen kérdése így hangzott volna: Független országgá váljon-e Skócia?

Skóciában 2014-ben tartottak utoljára népszavazást ez ügyben, mikor is a szavazáson rész vevők 55 százaléka nemet mondott a függetlenségre.

A brit kormány álláspontja szerint egy generációnyi időre ez a kérdés az akkori döntéssel lekerült a napirendről -

a BBC beszámolója szerint.

Nicola Sturgeon és pártja ugyanakkor azzal érvelt, a Brexit alapvetően változtatta meg a helyzetet, ezért lenne szükség a függetlenségi népszavazás megismétlésére. Skócia lakosságának többsége ugyanis az európai uniós tagság megőrzése mellett foglalt állást a 2016-os Brexitről tartott országos referendumon, ahol a britek szűk többsége, 51,9 százaléka az Egyesült Királyság unióból való kilépése mellett döntött. Így bár a skótok maradni szerettek volna az unióban, az Egyesült Királyság kilépésével ez mégsem valósulhatott meg.

Nicola Sturgeon pártja a tavalyi skót parlamenti választás során azzal az ígérettel kampányolt, hogy győzelmük esetén újra népszavazásra bocsátják Skócia függetlenségének kérdését a Covid-járvány leküzdését követően.

Kép: MTI