2022.11.26., szombat - Virág
Budapest: 5o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Már email-címe is van az Integritás Hatóságnak

frisshirek.hu, 2022. november 23. - 09:30
Már email-címe is van az Integritás Hatóságnak
Hétfőn még saját honlapja és telefonszáma sem volt az Integritás Hatóságnak, és a bejelentett címén egyetlen munkatársat sem lehetett elérni. Ehhez képest előrelépés, hogy email-címe már van...

Bár elviekben már funkcionálnia kellene a hivatalosan szombat óta működő Integritás Hatóságnak – amit a magyar kormány az Európai Bizottság nyomására, az EU-s támogatások felhasználásának ellenőrzésére hozott létre –, a 24.hu beszámolója szerint

hétfőn még az volt a tapasztalat, hogy a hatóságnak saját honlapja és telefonszáma sem volt, és a bejelentett címén egyetlen munkatársat sem lehetett elérni.

Ehhez képest előrelépés, amiről a Népszava ír, miszerint az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) oldalára felkerült a hatóság saját e-mail címe. Ezen keresztül elvileg bárki kapcsolatba léphetne az IH-val, akinek szemet szúrt valamilyen uniós forrást érintő korrupciógyanús ügy, igaz a lap kérdéseire, amelyeket erre a címre küldtek, még nem érkezett válasz a hatóságtól.

A lapnál továbbá úgy tudják, hogy Biró Ferenc, az IH-elnöke december 9-én részt vesz a Transparency International Magyarország (TI) által szervezett éves Korrupcióellenes világnapi konferencia kerekasztal-beszélgetésén. Itt Hack Péter alkotmányjogásszal, Király Júlia volt MNB-alelnökkel és Balázs Péter volt külügyminiszterrel ül egy asztalhoz a vezető.

A lap kereste egyúttal Biró Ferencet is, akit a nagy sietség közben némileg átláthatatlan módon neveztek ki a hatóság élére, aminek feladata részben épp az átláthatóság javítása lenne. Biró Ferencet előző munkahelyén, a Pricewaterhouse Coopers-nél érték utol, ahol szintén nem volt elérhető a szakmai életrajza, ő ugyanakkor a társaság sajtóosztályán keresztül azt tanácsolta, nézzék meg a Linkedin-profilját, azon mindent megtalálnak.

A 24.hu arról írt, hogy

Bár néhány napja elviekben már működik az Integritás Hatóság, továbbra is rengeteg bizonytalanság a hivatal körül, éppen ezért egyelőre a civilek is ódzkodnak az együttműködéstől.

Az már korábban tudvalevő volt, hogy a Hatóságnak szándéka van arra, hogy felállítson egy állami-civil Korrupcióellenes Munkacsoportot, ugyanakkor a Népszava információi szerint a fenti kérdőjelek miatt a korrupcióellenes magyar civil szervezetek egyelőre erősen töprengenek azon, hogy egyáltalán pályázzanak-e a lehetőségre.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, az Európai Bizottság 3000 milliárd forintnyi összeget vonna el Magyarországtól az uniós pénzek felhasználása körüli visszaélések miatt. A kormány tizenhét vállalást tett ennek megakadályozása érdekében. Ezek egyike volt az Intergritás Hatóság létrehozása, amivel kapcsolatban azonban a K-Monitor korrupcióellenes szervezet jó előre kételyeinek adott hangot.

Archív fotó: Novák Katalin köztársasági elnök kinevezi Bíró Ferencet az Integritás Hatóság elnökévé a Sándor-palota Tükörtermében 2022. november 4-én. MTI/Máthé Zoltán