2022.11.26., szombat - Virág
Budapest: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Ma tárgyalja az egészségügyi törvényjavaslatot az Országgyűlés

frisshirek.hu, 2022. november 23. - 06:35
Ma tárgyalja az egészségügyi törvényjavaslatot az Országgyűlés
Magyarország 2021-es központi költségvetésének végrehajtásáról, azaz a zárszámadási törvényjavaslatról, továbbá a kormány egészségügyi törvénycsomagjáról tárgyal szerdán az Országgyűlés.

Az MTI számolt be arról, hogy a Varga Mihály pénzügyminiszter által benyújtott előterjesztés indoklása szerint

a tavalyi költségvetés fókuszában a koronavírus-járvány elleni védekezés és a járvány miatt nehéz helyzetbe került gazdaság újraindítása, a munkahelyek megvédése és a családok jövedelembiztonsága állt.

2021 végén már látható volt, hogy a kormány sikeres; a gazdaság újraindítását segítő és a családok helyzetét javító, a korábban elindított programokat megtartó, sőt bővítő költségvetési politikája révén a gazdaság újraindult, teljesítménye 7,1 százalékkal nőtt – olvasható az indoklásban.

A törvényjavaslat szerint 2021-ben az államháztartás központi alrendszerének hiánya 4773,9 milliárd forint volt, ami a GDP 8,7 százalékának felel meg. Az államadósság-mutató mértéke 2021. december 31-én a GDP 76,8 százaléka volt.

A képviselők megvitatják az Állami Számvevőszék szervezetével és működésével, valamint a nemzetiségek jogaival összefüggő egyes törvények módosítását is, amely

  • a számvevőszéki ellenőrzések hatékonyabb és megalapozottabb lefolytatását biztosítaná,
  • valamint átmeneti időszakot állapítana meg a nemzetiségi szervezeteknek, hogy nemzetiségi egyesületként vetessék magukat nyilvántartásba, és így jelölő szervezetként jelöltet állíthassanak a nemzetiségi és a helyi önkormányzati választásokon.

Az ülésnap végén tárgyalják a képviselők az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását, amely az ellátórendszer megújítását tűzi ki célként.

Az indokolás a főbb változások között említi

  • a praxiskörzetek állami meghatározását,
  • az ügyeleti rendszerben az állami mentőszolgálat szerepének bővítését,
  • a szakápolási rendszer átalakítását.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt: bár a szakállamtitkár, Takács Péter azzal a megjegyzéssel látta el az előzetes szakmai egyeztetéseket, hogy amiben nincs egyetértés, az még a kormány elé sem kerül, máris a parlament vitázik a javaslatcsomagról. 

Holott a legfontosabb egészségügyi érdekképviseleti szervezet, a Magyar Orvosi Kamara korábban jelezte: nem támogatja, hogy a kabinet a jelenlegi formájában benyújtsa a parlamentnek az egészségügyi törvénytervezetet. A kamara szerint ugyanis az veszélyezteti az ellátásbiztonságot, illetve azt, hogy a közellátásban maradjanak az orvosok.

Fotó: Varga Mihály pénzügyminiszter. MTI/Kovács Tamás