2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -2o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Kiadós esőre és néhol havazásra érdemes készülni

frisshirek.hu, 2022. november 23. - 06:05
Kiadós esőre és néhol havazásra érdemes készülni
Szerdán is alapvetően borult, szomorkás idő vár ránk, noha az ország egyes területein rövid időre akár ki is süthet a nap. Eleinte sokfelé, majd főként északon és a Dunántúlon eshet. A Bakonyban, az Északi-középhegység csúcsain és az Alpokalján havas eső, havazás is előfordulhat. Többfelé megélénkül a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között alakulhat, délkeleten lesz a legmelegebb.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán marad a borult idő, de a Tiszántúlon felszakadozhat a felhőzet, ott akár pár órás napsütés is lehet.

Sokfelé várható eső, az Alpokalján és a Dunántúl magasabban fekvő részein havas eső, hó is lehet, majd a csapadékzóna főleg délutántól fokozatosan gyengül, és egyre kevesebb helyen eshet.

Több helyen megélénkül az északi, északkeleti, a Viharsarokban pedig a déliesre forduló szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 3 és 8 fok között valószínű, de a délkeleti tájakon valamivel melegebb is lehet. Késő estére 0 és 8 fok közé hűl le a levegő.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint szerdán továbbra is kettős fronthatás terheli szervezetünket.

Mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyek kellemetlen tüneteket tapasztalhatnak.

Így

  • migrénes, majd egyre inkább görcsös eredetű fejfájás,
  • rossz közérzet,
  • a keringési panaszokkal élők körében szédülés

jelentkezhet.

Előfordulhat alvászavar is, valamint felerősödhetnek a kopásos erdetű ízületi panaszok.

A szelesebb dunántúli tájakon élők ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetnek.

Nagy lesz a megfázás veszélye, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

Ami a közlekedési viszonyokat illeti,

kezdetben sokfelé, majd egyre inkább a középső, északi és dunántúli tájakon kell esőtől, helyenként záporoktól vizes, csúszós utakra készülni.

Az Alpokalján és az Északi-középhegység csúcsain havas eső, havazás eredményezhet latyakos, helyenként hókásás útszakaszokat.

A szél egyre inkább a Dunántúlra koncentrálódik, itt élénk, főként délelőtt erős lökések csökkenthetik a járművek menetstabilitását.

Illusztrációs fotó: Pixabay