Szomorú jelenségre hívta fel a figyelmet a Szolnoki ZöldErő nevű civil közösség a Facebook-oldalán.

Ha kihunynak a mécsesek...

- kezdetű bejegyzésükben egy szokatlan és kissé groteszk szeméthalomra hívták fel a figyelmet. Egyre többen választják végrendeletükben a Tiszát sírhelyül, ahol a hamvaikat egyszerűen a folyóba szórják.

Mivel sem sírhely, sem urna, sem kijelölt emlékhely nem áll a gyászoló hozzátartozók számára, ezért jobb híján a Tisza-parton helyezik el az emlékezés mécseseit, gyertyáit koszorúit. Mindenszentek és halottak napja elmúltával azonban nincs senki, aki ezekkel a tárgyakkal foglalkozna, mint ahogy a temetőkben a temetőgondnok tart rendet.

A megemlékezés után az üveg- és műanyag mécsesek és egyéb tárgyak a partot csúfító szemétkupaccá válnak, sőt össze is törhetnek, veszélyessé válhatnak. Szomorúan tapasztaltuk, hogy most is rengeteg ideiglenes „emlékhely” nyoma maradt a parton

- írták meg tapasztalatok a környezetvédő civilek. A helyzetet fokozza az, hogy emelkedik a vízszint, ezért az emlékezés tárgyait elkezdte sodorni a víz. A közösség ezért a belátóbb gyászoló magatartáskultúrán túl a városvezetés és a temetkezési szolgálatók számára is éltek egy javaslattal:

létesüljön a parton egy erre kialakított emlékhely.

Folyóink a legnagyobb értékeink. Tiszteljük és becsüljük meg!

- zárták bejegyzésüket.

A kiemelt kép forrása: a Szolnoki ZöldErő Facebook-oldala