Az MTI beszámolója szerint az állásfoglalás hangsúlyozza, hogy az Oroszország által az ukrán polgári lakosság ellen elkövetett szándékos támadások és atrocitások, a polgári infrastruktúra lerombolása, valamint az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog egyéb súlyos megsértése terrorcselekménynek minősül, és kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát.

Az Európai Parlament 494 szavazattal, 58 ellenszavazat és 44 tartózkodás mellett fogadta el a nyilatkozatot.

Az Európai Uniónak nincs eszköze arra, hogy hivatalosan is terrorizmust támogató állammá nyilvánítson országokat, ezért az EP az egyes uniós intézményeket, hogy tegyék ezt lehetővé, továbbá a tagállamokat arra kérte, hogy gondolják át, hogy csatlakoznak ehhez az állásfoglaláshoz.

Az Európai Parlament többsége arra is felszólította az Európai Tanácsot, hogy az orosz Wagner Csoportot, a Ramzan Kadirov csecsen vezető irányította 141-es különleges gépesített ezredet, valamint más orosz finanszírozású fegyveres csoportokat, milíciákat is vegyen fel a terroristák uniós jegyzékébe. Szorgalmazták az Oroszországgal fenntartott diplomáciai kapcsolatok további lefokozását, ezen belül a kapcsolattartás minimumra korlátozását minden szinten. A tagállamokat pedig arra szólították fel, hogy mielőbb hozzák meg döntésüket a Moszkva elleni kilencedik szankciócsomaggal kapcsolatban.

Az EP véleménye szerint az uniós országoknak az Európai Bizottsággal együtt mérlegelniük kellene azon országokkal szembeni intézkedések bevezetését, amelyek megpróbálnak segíteni Oroszországnak a kiszabott szankciók megkerülésében - sejlik fel a magyar kormány kontúrja ebben a kitételben.

Okkal. Ahogy arra Ujhelyi István a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet, a fideszes európai parlamenti képviselők nem szavazták meg az idézett határozatot.

Sunyin bevédték a fideszes képviselők az agresszor Oroszországot az Európai Parlamentben!

- kiáltott fel a politikus a közösségi oldalán. Majd kommentben hozzátette, hogy a kormánypárti képviselők nem nyomtak gombot a szavazáskor,

vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben. Ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. Fájdalmas és szégyenteljes lesz, amikor egyszer majd el kell számolniuk a világ és a magyar nemzet felé mostani tetteikkel.

Ujhelyi Istvánhoz hasonlóan azonban Deutsch Tamás is "breaking news" hírként számolt be a szavazásról, ő azonban teljesen mást emelt ki arról:

A baloldal EP képviselői azonnali és teljeskörű kőolaj, földgáz és atomenergiai szankciókat támogattak.

Ha azonban ez a nyilatkozat csak a szankciókról szólt, miért nem tiltakoztak a szankciókat folyamatosan ostorozó fideszes politikusok a szavazáskor?

A kiemelt kép forrása: MTI / EPA / Julien Warnand