A Európai Bizottság illetékes szervei arra a következtetésre jutottak, hogy Budapest nem teljesítette kellőképpen a korrupció elleni küzdelemben tett reformígéreteit, a testület ezért jövő héten azt javasolja majd a tagállamoknak, hogy 7,5 milliárd eurót három kohéziós programból ne utaljanak el hazánknak - értesült a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) konzervatív napilap, amelyet a Telex szemlézett.

A FAZ információi szerint Ursula von der Leyen bizottsági elnök kedden adott erről tájékoztatást az Európai Parlament frakcióvezetőinek. A Bizottság értékelése ezek szerint Varga Judit magyar igazságügyi és európai ügyekért felelős miniszter szombati levelére támaszkodik. Ebben Varga összegezte a kormány intézkedéseit.

A magyar kormány pár kötelezettségének ugyan eleget tett, de éppen a legfontosabbaknak nem

- írta a német lap, amely arra is emlékeztetett, hogy ha az EU kormányfőit tömörítő Tanács jóváhagyja a Bizottság javaslatát, akkor három magyar operatív program pénzeinek csaknem kétharmadát lakat alá tennék.

7,5 milliárd euró, azaz 3000 milliárd forintra nem számíthatna hazánk a kormány elégtelennek ítélt lépései miatt.

Ez az összeg a 2027-ig tartó költségvetési periódusra vonatkozó kohériók források majdnem harmadát jelenti. A hírre a forint értéke meredeken csökkent. Miközben Varga Judit korábban azt nyilatkozta, hogy a magyar kormány mindent megtett - emlékeztetett a Telex.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com