Az Orbán-ellenesség köti össze az ellenzéki választókat, kétharmaduk szerint Magyarország mára diktatúrává lett

– összegezte a Republikon Intézet a legfrissebb kutatásai adatait közleményében. A felmérés arra a kérdésre kereste a választ, hogy kik is vaóljában az ellenzéki szavazók, milyen a társadalmi helyzetük, mik foglalkoztatják őket és mik az elvárásaik. Ez nemcsak az újabb fideszes győzelem okainak megértését segíti, hanem a mozgósítás lehetőségeinek felmérését is - hívta fel a figyelmet az intézet.

Az ellenzéki választók világnézetük és politikai véleményük alapján egy sokszínű tábor, akiket az Orbán hatalmi rendszerének elutasítása kapcsol össze, továbbá elégedetlenek az ország jelenlegi helyzetével és a magyar demokráciával. Bár az ellenzéki pártok a csúfos választási vereség után a választói apátia leküzdését tartották az egyik legnehezebb kihívásnak, a kutatás azt állapította meg, hogy

az ellenzéki választók 58 százalékát ma is érdekli a politika.

Az ellenzéki válaszadók 94 százaléka úgy látja, hogy Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok. A megkérdezett ellenzéki választók 66 százaléka szerint Magyarország inkább vagy teljesen diktatórikus ország.

Mindössze 1 százaléknyi ellenzéki szavazó szerint vagyunk egyértelműen demokratikusnak az ország. Ezzel együtt a 45 %-uk nem is bízik abban, hogy az Orbán-kormányt választáson meg lehetne dönteni.

Leginkább szocialistának és szociáldemokratának tartják magukat az ellenzékiek, de vannak köztük liberális és szabadgondolkodásúak, és erőteljesen képviseli magát körükben a nemzeti érzés is. Főképp a gyereknevelés és a szociálpolitika kérdéskörében liberális és baloldali az ellenzéki szavazói tömeg, vannak azonban sokan, akik konzervatív, rendpárti véleményeket is osztanak közülük.

A nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív kutatás 2000 fő személyes megkérdezésével készült szeptember második felében. A kérdezettek olyan magyar állampolgárok, akik a 2022. áprilisi országgyűlési választáson részt vettek, és az Egységben Magyarországért, vagy az MKKP listájára szavaztak - zárta közleményét a kutatócég.

A kiemelt kép forrása: MTI / Szigetváry Zsolt