Szobájuk elhagyására szólította fel orosz vendégeit egy miskolci szálloda tulajdonosa - az esetről először az index.hu számolt be. Az orosz pár a tourdom.ru oldala írta meg keserű tapasztalatait, ezt szemlézte a hazai hírportál is. A pár bulgáriai nyaralása után útban haza döntött úgy, hogy egy éjszakát Magyarországon töltenek. Ezt követően a booking.com oldalon foglaltak szállást a kérdéses hotelben. Érkezéskor gond nélkül elhelyezkedtek, de az éjszakázás nem tartott sokáig.

- Lefekvéshez készülődtünk, amikor az igazgató felhívott. Megkért, hogy azonnal menjünk el – mondta Oleg és Tatyana, hozzátéve: tudomásuk szerint a szálloda tulajdonosa ukrán, ők pedig oroszok. Csak ez volt az oka a kilakoltatásnak elmondásuk szerint. - A tulajdonos jelenleg a háborús övezetben tartózkodik, és az ő utasítása volt, hogy orosz útlevéllel rendelkezőket nem fogadhatnak a szállodájában – tették hozzá.

A két fiatal hamar talált egy másik szállodát a közelben, ahol minden gond nélkül eltölthették az éjszakát. Mindenesetre panaszt tettek a booking.com-on, amelyben leírták a helyzetüket. A pénzüket minden gond nélkül visszakapták, miután az incidens nem a vendégek hibájából történt.

Az Index azt írja, hogy a történtekről értesülve a debreceni orosz főkonzulátus levelet írt a miskolci polgármesteri hivatalnak, amelyben leírta az esetet. Ott tájékoztatták őket, hogy ebben az ügyben a fogyasztóvédelemnek van joga eljárni.

Miskolc önkormányzats ezt követően egy közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, melyben azt írják: szomorúan értesültünk az esetről.

- A történtek okairól és miértjeiről nem rendelkezünk pontos információval, így a konkrét eseményt nem kívánjuk kommentálni. Azonban fontosnak tartjuk hangsúlyozni: Miskolc közismerten befogadó, vendégszerető város, és Miskolc városvezetése elítél minden etnikai, vallási, politikai vagy származási, nemzetiségi alapon történő megkülönböztetést és diszkriminációt - szögezték le.