Október végén zárult a 4 napos munkahét tesztidőszaka a Magyar Telekom Csoportban, melynek legfontosabb célja az információgyűjtés volt - írta meg a HRportal. A munkatípust 150 fővel próbálták ki, akik 4 féle munkakörben dolgoztak: ügyfélszolgálati-, műszaki hibaelhárítással, technológiai értékesítés támogatással, és SAP rendszerekkel foglalkozó területen. 

Nemzetközi tapasztalatokra építve abból indultunk ki, hogy a három egybefüggő szabadnap a munkával és a szabadidővel töltött időt kiegyensúlyozottabbá teszi, a kollégák életminősége javul, és jól összehangolt munkaszervezés mellett nagyobb hatékonysággal tudnak teljesíteni a munkahelyükön

- írta a projekt elindításának hátteréről Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief People Officere. A 4 hónapos tesztidőszak tapasztalatai, továbbá roszágos reprezentatív kutatások számos információval gazdagították a céget.

A próbát sikeresnek minősítették, és kijelentették, hogy kibővítve folytatni fogják.

A tervek szerint 2023 augusztus végéig 300 munkavállalót bevonva, új szempontokat is vizsgálva tesztelnek még, továbbá arra bátorítják más munkaerőpiaci szereplőket, hogy ők is indítsanak hasonló programokat.

A következő szakasz 2023. február 1-én veszi majd kezdetét. A 36 órás munkahét alatt a bérek nem csökkennek. A jövő évi fázisban azt is vizsgálni fogják, hogy milyen hatást gyakorol a 4 napos munkahét a toborzásra, a munkáltatói márkára, továbbá a fluktuációra és a betegszabadságok alakulására.

A kiemelt kép forrása: Telekom Facebook-oldala